Primarul Bokor Tibor și Tamás Sándor, președintele Consiliului Județean Covasna, au prezentat ultima fază a rezolvării problemei apei din Târgu Secuiesc în cadrul unei conferințe de presă, la care au discutat nu doar despre planuri, dar și despre investiții. Bokor Tibor promite, rezolvarea încă a două focare până la sfârșitul anului, iar Tamás Sándor ne-a asigurat: colaborarea consiliului județean va fi deplină, la fel ca și până acum.

 

Primarul Bokor Tibor și-a început discursul astfel: „În săptămânile trecute am promis, ca atunci când specialiștii constată în ce putem ajuta concret, vom discuta mai pe larg despre acestea. Cu probleme concrete deja se pot obține rezultate, acum ne aflăm exact în această fază.” Edilul a spus că firma specializată a cerut de la el patru aparate digitale de măsurare a presiunii apei, acestea sosesc în aceste zile. Deoarece până acum n-a existat unealtă de lucru potrivită, n-au putut fi gestionate nici problemele. A adăugat: „Săptămâna trecută a început spălarea rețelei de apă, am primit promisiuni că acest lucru va fi repetat în fiecare lună, exceptând lunile de iarnă. Am primit confirmarea că deja în urma primei spălări, problemele sunt mai puține.”

 

Așa după cum s-a spus de mai multe ori, în strada Molnár Józsiás se desfășoară o mare investiție, aici deja două treimi a străzii primește apă de la noul sistem, spunând: „dacă va fi terminată și ultima zonă, cu noua conductă poate fi rezolvată și problema apei locuitorilor din strada Bethlen Gábor, și acolo va fi conductă nouă” și s-a referit și la faptul că încă în anul acesta va fi rezolvată și problema străzii Cernatului. A subliniat: după calculele noastre investiția are o valoare de 500.000 de lei și deoarece această problemă este tratată cu prioritate, cu siguranță vom face rost de această sumă. Bokor a detaliat: „Putem dovedi și cu documente schimbarea a 21.000 de metri de conductă de apă, de aceea sunt trist că există persoane care au participat opt ani în conducerea orașului ca consilieri și nu știu acest lucru. Peste asta vine și marea investiție în satele aparținătoare. Chiar acum are loc schimbarea conductei de apă și a sistemului de canalizare și în strada Păcii. Totodată, avem contracte semnate pentru străzile Kanta și Ady Endre, unde lucrarea a fost sistată temporar deoarece guvernul încă nu și-a achitat datoria către firma executantă.” După relatările sale, în săptămâna trecută, ar fi început lucrarea și în curți, proiectarea și pregătirea au fost făcute, însă deoarece ar fi trebuit comandate decantoare speciale, care vor fi transportate luni, începerea muncii s-a decalat două săptămâni.

 

A vorbi clar și răspicat

 

Președintele Consiliului Județean Tamás Sándor și-a început declarația astfel: „Trebuie să vorbim clar și răspicat. Problema rețelei de apă din Târgu Secuiesc n-a fost cauzată de Bokor Tibor, dar nici de primarul anterior sau de primarii anteriori. Aste e problemă de 40-50 de ani. E de înțeles că problema este frecventă, atunci asta face amară viața de fiecare zi.” Totodată Tamás Sándor a atras atenția asupra faptului că cele mai multe schimbări de conductă au fost efectuate în timpul mandatelor lui Bokor Tibor, totuși problema a căzut pe capul lui. După președinte, trebuie găsită rezolvare, pe care o vede în colaborare. Tamás a subliniat: „E necesară o cooperare între primarul orașului și consiliul județean, între administrația locală și firma de specialitate, precum și între conducerea locală, județeană și cea a firmei. Dacă asta există, nu mâine, dar problema se rezolvă”, apoi a adăugat: în anul trecut, mulțumită lobby-ului politic, am sprijinit schimbarea rețelei și terminarea lărgirii cu 2.4 milioane de lei, iar la influența UDMR am putut atrage 5 milioane de lei pentru plata facturilor, respectiv în bugetul de acest an – spre deosebire de alte orașe – s-a reușit asigurarea a 5 milioane de lei în plus pentru repararea rețelei de apă din Târgu Secuiesc. Conducătorul județului a concluzionat: „Ca conducător al administrației județene pot promite și garanta: putem asigura sprijinul material și de acum înainte. Există voință și acoperire financiară.”

 

Investiție de mare anvergură

 

Tamás Sándor, președintele Consiliului Județean Covasna, a comunicat mai departe că au și un plan pe termen mediu: județul a întocmit un proiect de 101 milioane de euro, care privește cele 27 unități administrative ale județului, printre care și Târgu Secuiesc: „Specialiștii împreună cu conducerea orașului și cu ajutorul firmei de specialitate au stabilit ordinea acelor străzi care vor primi din acesta. În cadrul ședinței consiliului județean, am aprobat două săptămâni master planul pe baza căruia proiectul va funcționa din anul viitor. În acest plan figurează schimbarea în total a 16 km de conductă de apă în 28 de străzi din Târgu Secuiesc.”

 


25 august 2020