În urma decesului subit al inginerului care a condus punctul de lucru al Gospodăririi Apei Comunale din Târgu Secuiesc, s-a creat o mare gaură, practic n-a existat un profesionist care să fi asigurat cu mână forte funcționarea rețelei orașului breslelor. Începând cu întâi august, mulțumită lobby-ului primarului Bokor Tibor, furnizorul l-a numit în poziție de conducere pe inginerul Pap Lajos, care ieri, împreună cu consilierul dr. Szilveszter Szabolcs, candidat pentru funcția de viceprimar, expert în temă, a schițat observațiile de până acum și totodată a dat și răspuns referitor la faptul cu ce schimbări încearcă să îmbunătățească calitatea furnizării.

 

Pap Lajos a fost sincer: după părerea sa într-adevăr au fost produse neglijențe din partea furnizorului, o parte însemnată a acestora s-a datorat lipsei de competență. Pe parcursul discuției cu presa a ieșit la iveală: harta rețelei de apă nicidecum nu este unul precis, este desenată din memorie și pe baza unor informații vechi, incomplete, astfel identificarea problemelor nu este simplă. După ce a ajuns în prim-plan, a ieșit la iveală că nu întotdeauna este necesară oprirea rezervorului de apă de lângă Sala Polivalentă și a stației de pompare: câte o stradă poate fi exclusă fără a fi oprită complet stația care deservește 70% a orașului. Pap a explicat: drept exemplu a ieșit la suprafață strada Mihai Eminescu, unde în aceste zile au descoperit: există robinet de închidere, deci spărturile de țeavă ar putea fi reparate fără să creeze neplăceri și celorlalți locuitori ai orașului. E un caz asemănător și în strada Fabricilor, acolo de exemplu, cu mult timp înainte a fost asfaltat capacul găurii de decantare, care ascunde robinetul de închidere, dar există – a explicat Pap, care examinează de câteva luni problemele care apar pe sistem și încearcă să afle sursa greșelilor.

 

A relatat: punctul de lucru din Sfântu Gheorghe în aceste zile termină calcularea necesităților materiale pentru schimbarea totală a conductei din strada Cernatului, asta va fi finanțată de altfel de către administrație. În prima fază vor fi schimbate conductele vechi, confecționate din fier, în partea dinspre blocuri, astfel practic, începând de la terenul de sport până la Kaufland, în locul conductei ruginite va fi așezată o conductă nouă, care suportă o presiune mai mare. Lucrările vor fi executate în modul asupra căruia au insistat deja Szilveszter Szabolcs, precum și primarul Bokor Tibor, astfel vor fi puse robinete de sectorizare, pentru ca rezolvarea unor eventuale probleme de viitor să poată fi limitată chiar și pe o scară.

 

Cei doi specialiști au explicat: o altă noutate este că în 19 august 2020, miercuri, începând cu ora 23 va fi efectuată spălarea rețelei de apă potabilă, ceea ce na fost făcută ani de zile, de aceea seara de la ora 23 și până dimineața la ora 6, adică de miercurea viitoare seara până joi dimineața locuitorii se pot aștepta ca din robinet să curgă apă potabilă de mai mică presiune și tulbure. Se străduiesc ca la locuitori să se ivească cât mai puține probleme, însă curățarea principală este indispensabilă. Pe lângă asta, pe parcursul spălării rețelei se va efectua și dezinfectarea cu adăugarea clorului de o concentrație mai mare.

 

Szilveszter Szabolcs a adăugat: administrația a făcut comandă și pentru achiziționarea a patru aparate performante de măsurarea a presiunii, deloc ieftine, aceste aparate vor juca un rol important în eliminarea oscilației presiunii din rețea. Curând se va face și în strada Molnár Józsiás cuplarea la rețeaua nouă (conducta veche este încă activă) și aici se vor strădui ca lucrările să fie efectuate noaptea, pentru a crea cât mai puține neplăceri locuitorilor care au suferit atât de mult.

 

În încheiere Szilveszter Szabolcs a adăugat: În Secuime la Târgu Secuiesc și Covasna nu există asociații de locatari, de aceea îndeamnă populația, că dacă se poate, să le înființeze pe acestea, pe de o parte pentru că în cazul unei probleme poate fi luată atitudine și legal contra furnizorului, însă totodată există multe avantaje, dacă interesele oamenilor sunt reprezentate de o organizație care dispune de un statut legal. Populația poate primi toate informațiile corespunzătoare în biroul juridic al primăriei.


13 august 2020