La 27 februarie, vineri de la ora 17 la Târgu secuiesc, în sala de expoziții de la etaj a Casei de Cultură Vigadó vor fi prezentate cartea Curtea a lui Fekete Vince, poet, scriitor și volumul cu titlul Apatologie al poetului Dimény H. Árpád. Cu autorii vorbește profesorul de limba maghiară dr. Deák Ferenc. La prezentare colaborează Szabó Hedda și membrii ansamblului de copii miniSNAPS.

 

Fekete Vince: Curtea

 

Volumul cu titlul Curtea ( Editura Sétatér, Cluj Napoca, 2014 ) al lui Fekete Vince este varianta colecției nuvelelor foileton apărute în 2003 îmbogățite, lărgite cu noi scrieri, de atunci mult coaptă.

 

Aceste scrieri de dragoste, umanistice născute din „pasiune domnească”, după cum denunță și titlul volumului, este Târgu Secuiesc amintit și ca orașul curților – în volum apare ca Sajnód – și prezintă tipurile de oameni ai împrejurimilor. Dau „o transmisie directă” despre tot ceea ce aparține de zilele  de lucru ale comunității secuiești al unui oraș mic. Iar caracterizările sunt atât de bine reușite, că nu o dată s-a întâmplat deja că „cititorul” s-a recunoscut într-o scriere și s-a supărat.

 

Omul secui, dacă este promovat în temă literară, de cele mai multe ori formează o figură anecdotică. E suficient a evoca modul de a începe să vorbească, uzul limbii care reflectă mentalitatea sa vicleană, sofismele limbii și deja se și poate distra cititorul pe întorsăturile limbii vii așternute pe hârtie.

 

Volumul Curtea, pe lângă faptul că distrează, atrage și atenția, nu cumva să uităm prea devreme trecutul apropiat. Evocă lumea regimului apus, de la berea de șase lei până la bocancii Insulated, de la inaugurarea de pionier până la statul la rând, de la sporturile de odinioară până la constrângerea pentru denunțare. În volum apare în forma unui inventar tot ceea ce definește prezentul micului oraș secuiesc și a locuitorilor, viața de azi în ling și-n lat: de la vinul de cartofi până la udatul de Paște, de la tăierea porcului până la lectura literară, de la cârciumă până la banca din fața porții, de la cămară până la pivniță, la pod.

 

„Cartea este de o veselie indiscutabilă, în care umorul este prezent cu o intensitate alternativă, de la cel care ne face să zâmbim până la vijelios; autorul oferă în doze diferitele poante, cu privire la cititor, ca în mijlocul râsetelor să poată ajunge și la răsuflare. Dar poate merită să nuanțăm această calificare, căci prin poante străbate trecutul și prezentul unei regiuni, uneori realitatea nevrotică, dureroasă” – scrie despre ea Pieldner Judit, în Barcă.

 

 

Dimény H. Árpád: Apatologie

 

Primul volum cu titlul  Apatologie ( Editura Sétatér, Cluj Napoca, 2014 ) al poetului Dimény H. Árpád, născut la Târgu Secuiesc, locuitor în Cernat, a apărut în noiembrie 2014, iar în decembrie a câștigat  premiul de debut Méhes György a Ligii Scriitorilor Maghiari din Transilvania. În anul trecut revista culturală Țara Secuilor i-a decernat premiul comemorativ Szabó Gyula. Tata și patologia este o relație de sânge și patologie, dacă „traducem” titlul. E fapt, că nici titlul unui volum de poezii maghiare din Transilvania de cea mai mare particularitate din ultima vreme – și nici conținutul – nu se modelează la o ecuație evidentă, cu toate că explică și comasarea de cuvinte individuală.  

 

Avem de a face cu prima carte care este pregătită temeinic cu comunicări de gazetă, apariția ei a fost precedată de numeroase așteptări, pagina de Facebook a volumului este înconjurată de un interes animat.

 

Au mai denumit bucățile volumului poezii albastre, „căci culoarea morții este albastră”. Dizolvă albastrul poeziile de dragoste, scrisorile în versuri scrise în numele tatălui plecat dincolo, închipuite, și totuși cu bază veridică, care evocă trecutul apropiat și o compară cu prezentul.

 

Deoarece depărtează și apropie, trimite și recheamă, poetica înființează întâlniri în timp și în afara timpului – căci asta este și rolul poeziei veritabile.

 

Intrarea este gratuită, vă așteptăm pe toți cu drag!


Invalid Displayed Gallery


11 februarie 2015