În octombrie din anul trecut s-a deschis în Muzeul Breslelor din Târgu Secuiesc, sub egida Cinstea hranei, expoziția-cultura alimentației cu titlul Amintirile materiale ale hranei burgheze în Trei Scaune, la al cărei eveniment aflat deja la încheiere, la 20 februarie, profesorul universitar dr. Pozsony Ferenc și muzeologul Dimény Attila organizează conferința – cultura alimentației. 

 

Expunerile încep la ora 10, în următoarea ordine: Szőcsné Gazda Enikő (Sfântu Gheorghe) vorbește despre cofetarii de turtă dulce, după care Perger Gyula (Tata, Ungaria) împărtășește celor interesați curiozitățile culturii de alimentație a ispotaly-ilor maghiari din Győr. Nyisztor Tinka (Pusztina) prezintă obiceiurile de depozitare ale alimentelor maghiarilor ceangăi din Moldova, apoi prin expunerea ținută de Incze Fejér Anikó (Sfântu Gheorghe) putem face cunoștință cu bucătăria armeană din Transilvania. Sári Zsolt (Szentendre) ține o expunere despre consumația mâncărurilor de miel și oaie, iar Pozsony Ferenc (Cluj Napoca) despre bucătăria festivalului din Secuime.

 

Șirul expunerilor continuă cu discuția despre experiențele care se încadrează în această temă a muzeologilor din Tata, Szentendre și locali, apoi de la ora 14 sunt prezentate  cartea cu titlul Cozonac secuiesc – prăjitură secuiesc – maghiară cunoscută în toate colțurile lumii – a autorilor Hantz Péter, Pozsony Ferenc și Füreder Balázs, respectiv cartea cu titlul Muzeul Etnologic Ceangău și colecțiile a lui Kinda István.


Invalid Displayed Gallery


11 februarie 2015