Pentru evenimentul din Târgu Secuiesc al turneului de prezentare de carte a Editurii Tortoma din Baraolt care va avea loc la 26 februarie, joi de la ora 17 în Muzeul Breslelor Incze László din Târgu Secuiesc. Urmează să fie prezentat volumul cu titlul Fortificarea circulară a Secuimii 1940-44.

 

 În cadrul întâlnirilor cu publicul Demeter László (Baraolt), directorul editurii, prezintă cele mai noi volume ale Editurii Tortoma, autorul Szabó János József (Dabas, județul Pest) prezintă volumul în cadrul unei expuneri cu imagini proiectate. Volumul poate fi cumpărat la fața locului (25 de lei), autorul face dedicații.

 

Editorul rezumă pe scurt conținutul volumului în prefața acestuia:

 

„În cartea mea cercetez, dintre întâmplările a celor patru ani de după cel de-al doilea dictat din Viena, pregătirea pentru apărarea militară a Secuimii. Această carte este în esență o continuare a cărții mele cu titlul Linia- Árpád (Editura Timp) care a apărut în 2002, pentru că nu poate fi desprins din acele lucrări mari de fortificare a țării, pe care le-au săvârșit comandamentul militar maghiar între cele două războaie mondiale. Linia de fortăreață maghiară construită în Carpații de Nord-est și de Est pentru începutul războiului a rămas tors, pentru că pe aripa de sud a fost acolo vulnerabil pământul secuilor fiind încercuit de România dușmănoasă. Doar un „pod” de 70 de kilometri l-a legat cu cea mai mare parte a țării, ceea ce a fost prea departe.

 

Deci a trebuit întărit, căci cine e slab, își face mai sigură căminul cu fortificație. Însă politica maghiară s-a simțit puternic, căci a organizat acțiuni de atac, dar a fost și slabă, pentru că a fortificat. În decursul cercetării liniei-Árpád mi-au ajuns în mână numeroase surse care nu au aparținut strâns de istoria liniei mari de fortăreață, ci s-a referit la fortificarea circulară a Secuimii. Acum a venit timpul ca să public rezultatele acestei cercetări.” 


Invalid Displayed Gallery


18 februarie 2015