Această lege există în România din 2007, care prescrie concentrarea locuitorilor care trăiesc în bloc în asociație de proprietari. La Târgu Secuiesc există 5321 de apartamente de bloc, în 195 de blocuri. Până acum locuitorii au înființat numai 5 asociații de proprietari de locuințe deși comunitățile înregistrate au mult mai multe avantaje, decât reprezentanța individuală, de la sponsorizările publicate pentru reabilitarea-de clădire, până la rediscutarea contractelor de prestații. Dar ce înțelegem prin asociația proprietarilor de locuințe?

 

Despre înființarea asociațiilor proprietarilor de locuințe dispune legea 230/2007. Conform acesteia asociația proprietarilor de locuințe este reprezentanța intereselor juridice comune, care dispune de personalitate juridică separată. Pe lângă faptul ca, conform legii, este obligatoriu ca proprietarii imobilelor să înființeze reprezentanță juridică comună, înființarea asociației de proprietari are priorități față de acei care aleg administrarea individuală (până când mai pot). Acestea sunt următoarele:

 

– personalitate juridică totală față de orice instituție publică sau întreprindere particulară;

 

– scutire de impozite pentru veniturile proprii ale asocierii (ex. din închirieri)

 

– scutire TVA în administrare;

 

– scutire de timbru fiscal în cazul chemării în instanță față de datornici, furnizori;

 

– prioritate față de proprietarii datornici, în cazul vânzării respectivului apartament/suprafață;

 

– negociere directă cu firmele prestatoare, medierea încheierii contractelor cu prestatorii de servicii publice;

 

– stabilirea pedepselor și amenzilor față de datornici, ceea ce constituie totodată și venitul propriu al asocierii, respectiv egalarea rațională și legitimă a pierderilor;

 

– eliminarea a „speculei”;

 

– posibilități de credite avantajoase, cu dobândă susținută pentru renovările efectuate pe clădire și pentru dezvoltări;

 

– solicitarea subvențiilor nerambursabile;

 

– plata oficială a persoanelor care lucrează în interes comun, respectiv care își asumă responsabilitatea;

 

– pornirea unei întreprinderi proprii (comune);

 

– sprijinirea persoanelor defavorizate social prin programe publicate în acest scop;

 

– măsurarea reală a consumurilor individuale;

 

– angajarea rolului de mediator în colectarea impozitelor și taxelor, respectiv a tarifelor serviciilor publice;

 

– închirierea spațiilor verzi din jurul imobilului comun, luarea în concesiune etc.

 

În ce privește dezavantajele locuitorilor care nu se organizează în asociație de proprietari de locuințe, amintim în  primul rând pierderea reprezentanței juridice, ceea ce de exemplu în cazul unor cauze litigioase obligă la plata reprezentanței individuale (avocat, mediator). Din punct de vedere practic la Târgu Secuiesc locuitorii care încă nu s-au organizat trebuie să procure din forță proprie banii necesari pentru izolarea termică externă, dar este îndeajuns să ne gândim și la faptul cât de neputincioși suntem față de acei vecini care luni întregi nu permit citirea apometrului sau nu sunt dispuși să afișeze cota parte din iluminatul și curățenia scării.


18 februarie 2015