Hocheiul pe gheață, amintit ca cea mai rapidă ramură sportivă a lumii, are numeroși adepți talentați la Târgu Secuiesc. Mulțumită activității instructorului de rezerve Márton Sándor mai mulți dintre cei descoperiți de el au ajuns până la selecționare, mai bine zis există și unii pentru care această ramură sportivă înseamnă azi o posibilitate de a-și câștiga existența.

 

Acordul încheiat acum câțiva ani cu Corona din Brașov i-a adus la condiții avantajoase pe cei din orașul breslelor. Móré Szabolcs, Fetés Róbert și Fetés Norbert, precum și  Gajdó Balázs la Târgu Secuiesc s-au familiarizat cu bazele acestei ramuri sportive, în prezent formează un front comun în echipa Coroana U18 și U20 din Brașov, dar deja țin seamă de ei și în selecționată.

 

Portarul Móré Szabolcs relativ târziu, în iarna lui 2010, a început să joace hochei la îndemnul unui prieten. Un an de zile a zgâriat gheața ca jucător, apoi în mod întâmplător a ajuns în poartă, deoarece pe acel post s-au aflat deficiențe în echipă. Ceilalți l-au propus, a dovedit că e capabil și chiar de atunci apără cu eficacitate.

 

– Deloc nu este o sarcină ingrată de a fi portar, nu marcarea golului este esența, ci aceea de a-ți ajuta echipa așa, cum știi. Nu doar marcarea golului îți dă satisfacție, ci și dacă aperi situațiile serioase – a formulat talentatul de 17 ani.

 

 Frații Fetés, de asemenea de 17 ani, s-au alăturat echipei Bikák la pornirea secției – pe vremea aceea se deplasau încă pentru a se antrena la Miercurea Ciuc -, joacă hochei de când erau în clasa întâi, amândoi pe postul de înaintași. Le place duritatea acestei ramuri sportive și evidențiază că înseamnă o satisfacție mai mare, dacă pot marca față de un adversar puternic.

 

 Și Gajdó Balázs, tot când era în clasa întâi, a apucat prima dată crosă și de atunci periclitează ca atacant porțile adversarilor.

 

– Hocheiul a devenit atât de mult parte a vieții mele de toate zilele, încât nici nu mi-aș putea închipui viața fără el. Marcăm multe goluri, acesta este cel mai bun lucru. Ar fi foarte bine dacă am ajunge în echipa mare, dar dacă am putea juca la campionatul mondial, deja ar însemna și faptul că munca noastră de până acum a avut sens – spune Balázs și la asta și ceilalți au dat afirmativ din cap.

 

Au fost de acord și în faptul că acest stil de viață necesită renunțări la multe, antrenamentele zilnice le iau mult timp liber. Înaintea meciurilor se pregătesc pentru sarcina care îi așteaptă cu audiție muzicală, dar susțin că performanța – ca toate multe altele – se decide în cap. 

 

În campionatul U18 de pe locul al doilea au ajuns în finală, unde se vor lupta cu Miercurea Ciuc pentru întâietate până la două meciuri câștigate. Prima ciocnire o vor susține azi de la ora 16.30 la Brașov, apoi sâmbătă tot la această oră se vor măsura și la Miercurea Ciuc. Dacă va fi nevoie de o a treia întâlnire, pe aceasta o vor organiza duminică. 

 

Cu selecționata U18 au participat la un pre-cantonament în Ungaria, se pregătesc pentru campionatul mondial din Serbia din martie.

 

– E o mare bucurie pentru noi că Fetés Róbert, Móré Szabolcs și Gajdó Balázs au ajuns în selecționata U18 și probabil vor fi acolo la campionatul mondial. Sunt mândru că din fiecare categorie de vârstă iese cel puțin un selecționat dintr-un oraș așa de mic, ca Târgu Secuiesc, cu un timp atât de scurt petrecut pe gheață – a expus antrenorul Márton Sándor.

 

Sursă: Székely Hírmondó, Bartha Zsófia


19 februarie 2015