Peste un an ne vom putea da pe gheață
O dată cu semnarea în decembrie anul trecut a contractului de executare a devenit certitudine că de anul viitor cei din Târgu Secuiesc nu trebuie să patineze sfidând vremea sau chiar să aibă trec, dar nici hocheiștii mici și mari nu se vor confrunta cu o sarcină inutilă din cauza gradelor minus sau chiar a ninsorii.
Secția-hochei pe gheață a evacuat așezământul, terenul a fost preluat de executant, de asociația Conico-Unicomp-Baumaister. Lucrările trebuie terminate până la 28 februarie 2017, de atunci orașul breslelor va avea un patinoar artistic acoperit. În așezământul devenit teren de construcții ne-a călăuzit ieri Márton Sándor, antrenorul KSE Taurii, conducătorul specialist a așteptat mai mult de zece ani momentul de începere a lucrărilor.
– În zece ani s-au adunat o mulțime de lucruri, echipamente, accesorii tehnice, am demontat palisadele, a trebuit transportate aparatele de făcut gheață. Se cuvin mulțumiri firmei Nexxon și Secuiana Transt, pentru că ne-au fost de ajutor în această privință și ne depozitează lucrurile. Termenul de terminare a lucrărilor este un an, apoi atunci vom vedea ce va fi soarta acestor articole. Am fost aici de la începutul depunerii pietrei de temelie, chiar și atunci când am adus din Germania accesoriile terenului, de aceea acum m-a lovit de inimă, când trebuia a fi demontate, căci în decursul a zece ani le-am folosit mult, au fost multe meciuri, mulți au trecut pe aici – a remarcat Márton Sándor, care nu reușește să accentueze cât de multă muncă de fond se află în spatele acestei realizări.
Spune că a auzit multe voci, după care nu va fi nimic din tot acest lucru, o parte a locuitorilor orașului e foarte sceptic în privința executării, deși pentru prezent procesul e pe șine.
– Se spune: a treia este dreptatea lui Dumnezeu, Török Sándor l-a început, Rácz Károly l-a continuat, în cele din urmă primarul Bokor Tibor a reușit să facă lobby, pentru subvenție, au mai intervenit István Zoltán și încă și alții. Noi știm de câte ori au obstrucționat proiectul, de câte ori a trebuit să batem la ușă în București. Scepticii se vor convinge cât de frumos va fi după finalizare – se referă antrenorul la investiția de aproape 20 milioane de lei, în urma căreia patinoarul artificial nu va primi doar halat nou, ci și interior și echipament total nou.
După experiența lui Márton Sándor, celor din Târgu Secuiesc le place foarte mult să patineze, dar se entuziasmează și față de hocheiul pe gheață, astfel, după ce vor acoperi așezământul, hala de gheață va putea fi luat în folosire cel puțin șase luni.
– Până acum am avut gheață în medie două lui anual, am fost la discreția capriciilor vremii și am fost nevoiți a merge la antrenamente la Brașov, însă acest lucru a luat sfârșit. O dată cu îmbunătățirea circumstanțelor, să sperăm că vom câștiga sportului de gheață mai mulți copii și tineri, dar și cu scopul de recreere se vor putea dedica bucuriei patinajului. Aceste șase luni planificate corespund și calendarului sportiv, gheața poate fi folosită la fel atât de public, cât și de către sportivi – spune specialistul.
În cadrul KSE nu demult a început instruire de patinaj artistic, ceea ce este considerată de Márton o inițiativă foarte bună, cum spune, astfel sigur nu va rămâne neutilizat terenul.
– Nu trebuie să aveți teamă de faptul că iarna viitoare nu va fi posibilitate de patinaj, pentru că părerea mea este că e mai bine a omite un sezon, decât a aștepta până în veșnicie, că vom avea teren acoperit sau nu. Mai bine merg încă un sezon la antrenament la Brașov sau la Miercurea Ciuc, de a juca, știind că după aceea vor fi împrejurări excelente. O dată trebuie făcut doar acela să fie bun – își încheie cuvântarea Márton Sándor.
Sursă: Székely Hírmondó, Bartha Zsófia
10 martie 2016