15 Martie este totdeauna un eveniment proeminent deopotrivă pentru cei din Târgu Secuiesc și din trei Scaune. La această dată sărbătorește la Târgu Secuiesc maghiarimea spațiului, care de aceea vin în orașul breslelor ca să-și exprime stima în fața eroilor din războiul și lupta pentru libertate de la 1848-49. Oaspetele de onoare al festivității centrale al zilei de 15 Martie din acest an va fi fratele Böjte Csaba, programul va avea un caracter exclusiv cultural și bisericesc.

 

SERIA DE PROGRAME FESTIVE

 

Joi, 10 martie

16.00    Concurs de recitare pentru elevii claselor V-VIII.

Locul: Casa de Cultură Vigadó

 

Vineri, 11 martie

16.00    Concurs de oratori pentru elevi Vuiește Martie

Locul: Sala de expoziții a Muzeului Breslelor Incze László

Organizator: UDMR din Târgu Secuiesc

 

Duminică, 13 martie

12.00    Deschidere – A XXVII-a expoziție de sărbătoare în memoria zilei de 15 martie 1848

Rostește urare: directorul Dimény Attila, muzeolog

Deschide expoziția: profesorul de limba maghiară Deák Ferenc

Colaborează: profesorii Józsa Irén și Nagy-Babos Tamás, precum și Corul de Cameră  Cantus, cu conducerea dirijorului Fórika Balázs.

Locul și organizatorul: Muzeul Breslelor Incze László

 

Luni, 14 martie

12.00    Comemorare la monumentul din Casinul Nou. Interpretează elevii școlii Generale Tuzson János, elevii Liceului Terhnologic Apor Péter  și elevii Școlii Generale și ai Liceului Jankó János din Tótkomlós. Orator Kiss Renáta, colaborează orchestra populară din Casinul Nou.

 

COMEMORARE PE VÂRFUL NYERGES

14.00    Comemorare la monumentul de pe Vârful Nyerges. Oratorul al Liceului Tehnologic Apor Péter Kiss Renáta, colaborează Școala Generală și Liceul Jankó János din Tótkomlós.

 

15.00    Prezintă un program festiv și depun coroane elevii și profesorii Liceului Pedagogic Bod Péter și ai Școlii Generale de Practică a Școlii Superioare Pedagogice Reformate Kölcsey Ferenc din Debrețin.

 

16.30     Depunerea comună a coroanelor de către cadrele didactice și părinții Grădiniței Manócska la monumentul de lemn al instituției de pe Vârful Nyerges. Participă oaspeții din Szeged, de program se îngrijesc educatoarele Grădiniței  Manócska.

 

Marți, 15 Martie

9.00      Slujbă ecumenică în biserica reformată, program festiv cu participarea elevilor și profesorilor Colegiului Reformat și a celor din Mezőtúr, precum și a membrilor parohiei locale și a celei din Mezőtúr.

 

9.45 Comemorare la statuia lui Bem József. Interpretează elevii Liceului Tehnologic  Apor Péter și ai Școlii Generale, respectiv ai Liceului Jankó János din Tótkomlós. Orator Kiss Renáta.

 

10.00    Depunerea coroanelor de către elevii Școlii Generale Petőfi Sándor la basorelieful lui Petőfi Sándor  și programul artistic de sărbătoare la statuia lui Petőfi din curtea școlii.

 

10.00    Programul artistic comemorativ al școlii Generale Turóczi Mózes și depunerea coroanelor de flori la mormântul lui Turóczi Mózes.

 

10.00    Focul lui martie – montaj literar muzical de poezii la centrul de Învățământ Tehnologic Gábor Áron cu colaborarea elevilor școlii.

 

10.30    Programul artistic de sărbătoare al elevilor Liceului Pedagogic Bod Péter  și depunerea coroanelor de flori la basorelieful lui Szacsvay János și la statuia lui  Kossuth Lajos.

 

10.30     Comemorare de sărbătoare la Monumentul Eroilor. Rostește un discurs de sărbătoare Vasas István, directorul general al Colegiului Reformat din Mezőtúr.

 

10.30    Programul artistic comemorativ al Școlii Generale Turóczi Mózes și depunerea coroanelor de flori la statuia lui Turóczi Mózes.  Cântă corul școlii, recită  Fazakas Anita și Jánosi Zsolt.

 

10.40    Programul artistic  de sărbătoare al elevilor și profesorilor Școlii Generale Molnár Józsiás și depunerea coroanelor de flori la mausoleul lui Molnár Józsiás.

 

ÎN MEMORIA ZILEI DE 15 MARTIE , piața Gábor Áron

Colaborează în program fanfara Clubului Elevilor, orchestra și elevii Colegiului Reformat, Corul de Cameră Cantus și Kaján Botond, elevul de clasa a IV-a ai Școlii Petőfi Sándor, precum și Puskás László și Márdírosz Ágnes, actorii Teatrului  Csíki Játékszín.

 

PROGRAM:

11.00    Adunarea și defilarea școlilor

 

11.15     Defilarea husarilor călărași, a echipelor păstrătoare a tradițiilor și a reprezentanților satelor înconjurătoare.

 

12.00    PROGRAM DE SĂRBĂTOARE:

Gyulai István:  Ereditatea noastră – cântă orchestra și elevii Colegiului Reformat

Pe cei care sărbătoresc îi salută, Bokor Tibor, primarul orașului Târgu Secuiesc

Illés Lajos: Pentru că patria (poezia lui Horváth István) – cântă orchestra și elevii Colegiului Reformat

Rostește un discurs de sărbătoare fratele Böjte Csaba, călugăr de ordin franciscan

Koncz Zsuzsa: Libertate (poezia lui Heltai Jenő) – cântă orchestra și elevii Colegiului Reformat

Discursul câștigătorului concursului orator Vuiește Martie

Recitarea câștigătorului concursului de recitare

Rostește un discurs de sărbătoare părintele Horváth Zoltán, parohul bisericii din Avilai Nagy Szent Teréz din Terézváros, cetățean de onoare al Terézváros

Actrița Márdírosz Ágnes interpretează un cântec popular

Mesajul Consulatului Principal al Ungariei din Miercurea Ciuc

Recită Puskás László, actorul Teatrului Csíki Játékszín

Mitykó Zsolt, primarul din Mezőhegyes predă un drapel

Corul de Cameră Cantus interpretează rugăciunea cu titlul Rugăciune contra pervertire, recită Kaján Botond, elevul din clasa a IV-a al Școlii Petőfi Sándor

Rostesc binecuvântare protopopul principal Vargha Béla și preotul  Beder Imre

Intonarea imnului maghiar și secuiesc

Depunerea coroanelor de flori

 

19.00    “La tine, patrie, acum aș scrie versuri!” – spectacol de sărbătoare pe baza poeziilor lui Markó Béla, Fekete Vince, Dimény-Haszmann Árpád și Sántha Attila; program de gală în cinstea zilei de 15 martie.

Colaborează Orchestra de Cameră Sepsi, Snaps Band, corul de femei Voces, Ansamblul de Dans Popular Perkő, Kolcsár József (Teatrul Tamási Áron), Kozma Attila, Márdírosz Ágnes, Puskás László (Csíki Játékszín), Kreiter Helga (Liceul de Artă Nagy István), Bakó-Fazakas Vajk, Biszak Beáta (Minisnaps), poezia lui Nagy-Babos Tamás o va recita Rancz-Gyárfás Hanna (Trupa de artă dramatică Macskakő).

Regizor: Lung László Zsolt

Locul: Casa de Cultură Vigadó, sala mare

Intrarea este gratuită.

 

 

Organizatorii își rezervă dreptul de modificare a programului.


1 martie 2016