„Am umblat aici încă cu tatăl meu, la 15 martie, și am așezat flori. S-a întâmplat să ne fie frică că s-ar putea ivi probleme din asta, dar tatăl meu a ieșit totuși” – Propoziția de sus i-a șoptit-o nepotului ei o doamnă în a 200 de ani de la nașterea lui Gábor Áron și-au amintit de turnătorul de tun cu așezarea lemnului sculptat.

 

La 31 iulie, joi, comemorarea s-a desfășurat cu un program de sărbătoare colorat: după recitarea lui Majos Zoltán, preotul reformat din Eresteghin Papp Zsolt a ținut o cuvântare, în care a arătat: acele figuri istorice care pe vremea aceea au părut a fi fără mijloace, aflate în situație defavorabilă, cum a fost și Gábor Áron, deseori au răsturnat forma de hârtie și au umilit cu patriotismul lor, cu ingeniozitatea lor pe cei puternici.

 

Lukács Bence, Consulul Ungariei din Miercurea Ciuc, a subliniat: credința în patria sa a turnătorului de tun secui i-a dat curajul să ducă la bun sfârșit faptele sale în timpul războiului pentru libertate. 

 

„Mulțumiri celor din Eresteghin, care timp de 165 de ani au îngrijit, au apărat acest monument. Deseori au avut de ce să le fie teamă, căci nu tuturor le place. Nu este acest lucru nici azi altfel, căci, de-a lungul nopții, niște necunoscuți au tăiat șnurul steagului secuiesc care flutură pe creasta „Beciul uriaș” cu scopul de a cauza amărăciune comemorării noastre de azi. L-am reașezat, steagul flutură și le datorez mulțumiri acestor oameni, căci ne întăresc credința și obligația noastră. Așa a fost asta și în 1848-49, de aceea îl simțim și azi pe Gábor Áron aproape de noi” – a formulat în cuvântarea sa de sărbătoare Tamás Sándor, președintele Consiliului Județean Covasna.

 

De această dată de montajul muzical cu intonație de sărbătoare s-au îngrijit oaspeții din Ungaria, adică fanfara de Concert din Mátyásföld a sectorului XIV, tot ei au furnizat și acompaniamentul muzical la depunerea coroanelor pe funerarele de lemn sculptate care se înșiră lângă monument. În urma depunerii coroanelor a rostit o binecuvântare Balogh Zoltán, protopopul Județului Parohial reformat Kézdi-Orbai, apoi a urmat scurtul concert al corului de copii sosit de la Vlăhița. După jocul de chitară a lui Ruszka Sándor, cei adunați au putut asculta cuvântarea meșterului sculptor în lemn Balázs Antal, care parafrazând pe scriitorul Sombori Sándor a spus: mai demult la monumentul de la Eresteghin, secuii care umblau pe acolo și-au ridicat pălăria, și-au scos căciulile, cinstind astfel memoria lui Gábor Áron, chiar și în ciuda Crivățului care șuiera cu ger.


Invalid Displayed Gallery

 


31 iulie 2014