Ieri înainte de masă au făcut o vizită la Târgu Secuiesc ministrul mediului Korodi Attila, ministrul fără portofoliu al apelor, pădurilor și pescuit Doina Adriana Pană și subsecretarul de stat al apelor Pásztor Sándor. Pe parcursul vizitei au examinat lucrările care se desfășoară la albia pârâului. Conducătorii portofoliilor au fost însoțiți de către reprezentanții oficiului de stat al apelor din Râmnicu Vâlcea, precum și conducătorii firmelor executante. La inspecția de la fața locului au fost prezenți si conducătorii județului.

 

Reglarea de apărare contra inundației a pârâului Casin va fi realizată din proiecte UE și din bugetul statului, valoarea totală este de 20 704 498 lei, din care finanțarea UE nerambursabilă este 18 634 048 lei, iar sprijinul guvernamental este 2 070 450 lei. Reglarea albiei pârâului ține de la Valea Seacă până la vărsarea în Pârâul Negru, pe parcursul a 16 kilometri. Lucrările au început în iunie 2013. Pe o lungime de doisprezece kilometri se construiește un contrafort de beton, are loc întărirea albiei cu coș de piatră sfărâmată. Korodi Attila s-a interesat de la constructori dacă există facturi neachitate, la care răspunsul a fost că sunt. Președintele Consiliului Județean Tamás Sándor i-a informat pe cei prezenți: Muncitorii s-au plâns localnicilor că nu și-au primit salariul, de aceea a încetinit lucrarea. Reprezentantul unei firme de construcții a negat acest lucru și a anunțat: nici nu este vorba despre faptul că lucrările s-ar întrerupe și a promis: nu până în februarie anul viitor, ci deja până în noiembrie anul  acesta vor termina întărirea malului. Nu pot avea atâta factură, cât ar putea achita ministerul la timp – a accentuat Korodi Attila.

 

În urma acestora cei doi miniștri au ținut o conferință de presă de cinci minute. La întrebarea adresată de către jurnalist, de ce a făcut din nou o vizită la Ruseni Korodi Attila – și la 17 martie a fost aici – răspunsul a fost că dorește să verifice lucrările care aparțin portofoliului său, cu presă sau fără presă, se va reîntoarce și aici, deoarece fiindcă așteaptă ca firmele executante să desfășoare o muncă de calitate. Doina Pană a relatat că aceasta este cea mai mare lucrare de apă pe care îl realizează din bani UE și dacă nu se întâmplă pe parcurs verificare, după „după bunul obicei românesc”, ritmul muncii încetinește. Am aflat și faptul că în viitorul apropiat se vor desfășura lucrări asemănătoare la Baraolt și la Turia, iar la Ghelința continuă reglarea albiei pârâului.

 

Sursă: Háromszék, Iochom István


Invalid Displayed Gallery


20 iunie 2014