După exact cincisprezece ani de la încheierea contractului, Paks și-a reînnoit legătura sa de înfrățire cu Târgu Secuiesc. La festivitatea de la întâi iunie delegația de legătură de înfrățire a fost salutată de către primarul Szabó Péter.

 

Relația orașului breslelor din Secuime și a așezării din județul Tolna, considerată citadela industriei energetice maghiare, datează din 1990, atunci a început la inițiativa câtorva profesori animați programul de schimb de elevi între cele două orașe. În decursul anilor legătura de prietenie dintre familiile din Târgu Secuiesc și Paks a devenit tot mai strânsă, până ce în final s-a angajat și conducerea orașului Paks.

 

În 2003 la inițiativa deputatului Mezősi Árpád, colegiul reprezentanților din Paks a pus pe ordinea de zi continuarea colaborării legăturii de înfrățire cu orașul Târgu Secuiesc și în 20 august 2004, la ședința festivă a colegiului, a fost semnat la Paks contractul de înfrățire de către Török Sándor din Târgu Secuiesc și Hajdú János, primarul de atunci al orașului Paks. În urma acesteia colaborarea s-a lărgit în continuare, așezările sunt legate de puternice relații culturale și sportive. 

 

La festivitate au relatat că e o revelație importantă pentru publicul din Paks, atunci când copii din Târgu Secuiesc povestesc la Concursul de Povestire de Legende, la întrecerea Cine – Ce – Știe organizat anual. Însă concursurile de studiu, manifestările sportive, Tabăra de Lectură a Liceenilor de Dincolo de Granițe, care face în acest an 26 de ani, asigură o posibilitate excelentă pentru schimbul de experiență, pentru formarea de prietenii. Conducerea orașului, delegațiile din oraș vizitează cu regularitate manifestările organizate în zilele însemnate de către cele două orașe.

 

Consolidarea contractului de înfrățire a avut loc în 1 iulie 2019 la Hotelul Nagy Erzsébet, unde în afară de delegația din Târgu Secuiesc și colegiul reprezentanților din Paks au primit invitație și conducătorii unor instituții (Biblioteca Orășenească Pákolitz István din Paks, Centrul Cultural Csengey Dénes, organizatorii festivalului Gastroblues), precum și acele persoane care în decursul anilor trecuți au făcut multe pentru ca relația să rămână viabilă și funcțională.


6 iunie 2019