În iunie 2019, la Ziua Solidarității Naționale corpul delegaților orașului înfrățit Mezőkövesd a oferit titlul de cetățean de onoare pentru primarii a trei orașe înfrățite de peste hotare Kiskövesd, Nagykövesd și Târgu Secuiesc. Dr. Fekete Zoltán, primarul orașului a formulat astfel: „Cu această distincție consolidăm relația noastră de înfrățire și jurăm credință solidarității noastre” , apoi a înmânat distincțiile.

 

În 4 iunie, la Ziua Solidarității Naționale, delegațiile din Mezőkövesd și ale orașelor înfrățite au sărbătorit împreună în cadrul unei festivități impresionante. Comemorarea a început cu o festivitate de depunere de coroane de flori la statuia lui Wass Albert, la care au colaborat elevii din Mezőkövesdi și ai Liceului Teologic Unitarian Berde Mózes din Cristuru Secuiesc.

 

Interpretul programului de sărbătoare, care a avut loc în Casa Comunității, a fost Varga Miklós, al cărui nume s-a contopit deja cu creația ”István, regele”, care formulează stabilitatea maghiară în limba operei rock. După reprezentația artistului a urmat discursul de sărbătoare al primarului din Mezőkövesd.

 

Dr.  Fekete Zoltán a expus: „Am cugetat mult asupra faptului cum am putea exprima în tărâmul Matyó, că și noi purtăm în inima noastră soarta națiunii noastre. În ziua solidarității naționale nici n-am putea exprima  mai frumos sentimentele noastre doar prin faptul de a oferi titlul de cetățean de onoare al orașului Mezőkövesd  reprezentanților aleși ai conaționalilor care trăiesc în prezent încă în așezările înfrățite maghiare de peste hotare. Corpul delegaților a decis în unanimitate oferirea titlurilor exprimând astfel aprecierea maghiarilor reprezentați de către primarii de la Kiskövesd și Nagykövesd din Felvidék, și de la Târgu Secuiesc din Transilvania. Ca primari Máté Ágnes din Kiskövesd, Nagy Attila din Nagykövesd și Bokor Tibor din Târgu Secuiesc lucrează de mulți ani ca conaționalii noștri care trăiesc pe teritoriul nostru maghiar să se mențină în credința lor, condițiile lor de viață să fie mai bune, să rămână maghiari. Am desfășurat și o muncă superbă. Cu această distincție întărim relația noastră de frate și jurăm credință solidarității noastre.  În Trianon au vrut să ne separe, însă după nouăzeci de ani relația noastră este mai puternică decât a fost oricând.

 

În discursul său de salutare primarul Bokor Tibor a subliniat: Cine mă cunoaște știe că sunt un secui – maghiar încăpățânat. Deseori am simțit pe pielea mea dezavantajele  vieții de minoritar, dar prin ceea ce trebuie să trec ca primar nici prin visurile mele  nu m-am gândit. Nu pot să trec peste faptul că azi e 4 iunie, ziua solidarității maghiare. De câțiva ani ne amintim în această zi despre solidaritatea noastră, ceea ce din punct de vedere al teritoriului deja nu este unitar, însă inimile noastre s-au unit pentru totdeauna, iar acest lucru nu-l poate lua nimeni de la noi.  Să recunoaștem însă, și cât ar fi mai bine dacă această zi ar fi doar o amintire despre zilele grele, nimic mai mult. Dacă acea hartă și acum ar fi întreagă, dacă această zi n-ar fi doar o zi memorială, ar fi doar o zi în istorie. Trecutul nu poate fi transformat modificat, dar nici uitat. Cum am putea uita, când ne-o amintesc în fiecare zi, de cine ne-am anexat? (…) Granițele pot fi trase acolo unde vor, însă apartenența noastră la o singură națiune nu ne-o poate lua nimeni. Nu pot influența ce să simțim și cum să fim solidari. (…) Trianonul este foarte dureros pentru noi, însă contrar acestuia națiunea maghiară este foarte puternică. Iată aici este dovada că ne putem aminti împreună și planifica un viitor comun.”

 

După ceremonia de salutare publicul numeros a putut asculta recitări, respectiv a putut vedea dansuri din regiunea Matyó în interpretarea elevilor de la Liceul Szent László, elevii Liceului Teologic Unitarian Berde Mózes  din Cristuru Secuiesc au prezentat dansuri secuiești. Manifestarea s-a încheiat cu melodia formației Ismerős Arcok cu titlul Fără tine în interpretarea elevilor din Cristuru Secuiesc și Mezőkövesd, cu acompaniamentul trupei MásRock.


6 iunie 2019