Sala Polivalentă cu 1200 de locuri din Târgu Secuiesc, predată în 30 octombrie 2007, a ieșit din anonimat, de ieri poartă și oficial numele handbalistului Kicsid Gábor. „Botezul” a fost ținut ieri conform stilului de către membrii de echipă de odinioară ai sportivului dublu campion mondial originar din Imeni, Birtalan István, Cristian Gaţu și Radu Voina, în prezența unui număr mare de interesați.

 

Nu încape îndoieli că unul dintre cele mai mari figuri ale sportului din Trei Scaune este handbalistul Kicsid Gábor, născut în 1948 la Imeni, care a fost considerat unul dintre oamenii de bază ai selecționatei române victorioase în întreaga lume ai anilor 1970.  Talentul său s-a arătat încă din timp, în 1967 a fost membru al selecționatei campioanei mondiale române de tineret. Multilateralitatea lui s-a manifestat și în faptul că, dacă a fost necesar, a condus echipa, dar în caz de nevoie a jucat și ca aruncător din dreapta sau de extremă dreaptă. Selecționata de adulți a ajuns la două titluri mondiale, în 1970 în Franța, cu patru ani mai târziu în Germania au meritat titlul de cei mai buni în lume. Marea sa durere de inimă a fost că n-a reușit să câștige aurul olimpic, în 1972 la campionatul mondial din München au câștigat bronzul, în 1976 la Montreal argintul. Cu echipa sa de club, cu Steaua din București a ajuns la zece titluri de campion.

 

Cristian Gaţu, dublu campion mondial, de origine macedoneană, a vorbit cu recunoștință despre tovarășul său de echipă, evidențiind că membrii de atunci ai cadrului sunt foarte buni prieteni până azi, parcă ar fi frați, se întâlnesc săptămânal în București. Secretele succeselor de altădată le vede în diversitatea echipei, niciodată n-a contat că cineva este român, secui, maghiar, sas, șvab sau macedonean. Președintele de mai înainte al Federației de Handbal a adăugat că politicienii noștri ar putea lua exemple de acest fapt, căci doar împreună, laolaltă se poate câștiga.

 

Și Birtalan István din Zalău, considerat în anii șaptezeci unul dintre cei mai buni handbaliști, și-a împărtășit fericirea în distincția prietenului său și a dorit acestui meleag să aibă câți mai mulți sportivi asemenea lui  Kicsid Gábor.

 

Viceprimarul Derzsi Gyula, inițiatorul ”botezului” a relatat că meritele, mărimea de sportiv și de om ale lui Kicsid Gábor îl îndreptățesc ca de acum înainte Sala Polivalentă din Târgu Secuiesc să-i poartă numele. „Și de aceea această festivitate este o piatră miliară în istoria orașului, pentru că nu comemorăm pe cineva, apoi ridicăm ceva în memorie, ci în sfârșit ne putem prezenta omagiile în fața unui om în carne și oase, mulțumindu-i pentru munca sa denotată și, însoțit de un gest colegial de a-l bate pe umăr, îi putem adresa mulțumiri.  Într-un interviu a formulat astfel: ”Nu trece așa o săptămână să nu se gândească la înfrângerea suportată în finala olimpică, pentru că doar acel titlu îi lipsește din viață. Acea finală n-o putem readuce, însă sperăm că de acum înainte nu va trece așa o săptămână să nu-și aducă aminte că Sala Polivalentă din Târgu Secuiesc îi poartă numele”.

 

Kicsid Gábor și-a exprimat cu emoție mulțumirea pentru onoarea de care are parte. Sărbătoritul a adăugat: „Niciodată nu m-aș fi gândit că acasă voi avea parte de așa ceva, căci consider până azi că Târgu Secuiesc este căminul meu”. Sărbătoritul a adăugat:  ”Promit că nu acum voi fi văzut pentru ultima dată în acest obiectiv, respectiv, prin relațiile mele, voi ajuta în ce pot viața sportivă din Târgu Secuiesc. ”

 

În urma momentelor festive viceprimarul Derzsi Gyula și fiul dătătorului de nume Kicsid Gábor Árpád  au inaugurat tabla de merit.


 


12 mai 2019