Poate să înceapă acoperirea patinoarului și se înființează biroul de informații turistice în centrul din Târgu Secuiesc – bugetul orașului s-a modificat la ședința ordinară de consiliu de joi cu subvențiile necesare pentru acestea ale UE și ale guvernului și cu previziunea părții proprii.

 

Au aprobat balanța pe anul 2014, al orașului Târgu Secuiesc, după care s-a reușit realizarea a 79% a profitului prevăzut – partea lipsă încarcă firma care realizează parcul industrial, care nu așa a înaintat cu lucrările cum a fost planificat, de aceea nu a intrat – pe facturile noastre subvenția UE – a detaliat primarul Bokor Tibor.

 

Nu se modifică prețul transportului gunoiului, întrucât furnizorul județean nu ridică prețurile, totodată SC Gosp-Com Srl și-ar lărgi inventarul cu o mașină de transportat gunoi și cu un autoturism, a ieșit la iveală din bugetul pe 2015 înaintat de către directorul Zonda Balázs, pe care corifeii orașului l-au aprobat.

 

În trecutul apropiat s-au eliberat 14.8 hectare de pășune în hotarul orașului, pentru închirierea acestora trebuie publicată licitația după procedura de achiziții. Cu condiția ca chiriașul să fie din localitate, consilierii au aprobat regulamentul.

 

Până în această zi nu este complet inventarul averii orașului, din an în an colaboratorii oficiului descoperă noi și noi teze. Și de această dată lista s-a lărgit cu câteva teze bune, iar colegiul a vizat-o.

 

La 8 aprilie a ieșit la iveală cine a câștigat licitația pentru executarea lărgirii sistemului de apă și canalizare a satelor aparținătoare de Târgu Secuiesc. Realizatorul lucrării este Gosp-Com-ul județean, iar cei din Târgu Secuiesc trebuie să contribuie cu o cotă parte proprie la investiție. Asta s-a întâmplat la ședința ordinară, iar edilii au decis și despre cuprinderea teritoriilor vizate în proiect.

 

S-a iscat și o discuție mai mică din cauza împrumutului de la bancă necesar construirii celui de-al doilea parc industrial, după înaintarea primarului e nevoie de o cotă parte proprie de 50% pentru investiția totală de 1.9 milioane de lei. După consilierii din opoziție, orașul are destui bani pentru a face rost de această sumă și fără credit bancar, iar Bokor Tibor a subliniat că atunci însă suma trebuie tăiată din reparația de drumuri. În această problemă nu s-a născut decizie, pentru asta corifeii orașului vor găsi apoi rezolvare la o ședință extraordinară.

 

În afară de rând va ajunge la locuință un tânăr de 18 ani, pe care, împreună cu familia, locuitorii din Târgu Secuiesc l-au salvat de evacuare. În legătură cu acest caz mai mulți au luat cuvântul, au mulțumit civililor colaborarea și i-au încurajat pe locuitori la acțiuni asemănătoare. Consilierii au aprobat repartizarea locuinței.

 

La sfârșitul ședinței a urmat la rând și discuția cu privire la soarta parcării cu plată: Tóth Csilla, jurista Primăriei, a făcut cunoscute cele trei scenarii, care se conturează în prezent. Primul este desfacerea unilaterală a contractului din partea Primăriei (asta ar putea avea consecințe juridice referitor la despăgubire), al doilea este acela că așteaptă încheierea procesului amintit mai înainte, al treilea, că se așază să discute cu întreprinzătorul din Miercurea Ciuc și ajung la un numitor comun.

 

Aici părerile au diferit: corifeii UDMR-iști au adoptat poziția de susținere a parcării cu plată: „luați în considerare, că desființarea parcării cu plată duce la anarhie”, a accentuat Hegedűs Ferenc. Kelemen András, consilierul UDMR, a atras atenția asupra faptului că, consiliul orășenesc nu-i poate proteja pe cei care încalcă zi de zi legea, pe cei care au primit brățară pentru că nu au respectat regulile. După consilierul PPMT Ilyés Botond nu toată lumea a avut parte la fel de brățară de roată, de aceea a acuzat firma City Parching cu protecționism. În această cauză a luat cuvântul și locuitorul în Brețcu Teacă Constantin, care este reprezentantul civililor care au înaintat proces împotriva Primăriei, și care în solidaritate cu corifeii partidului popular a pretins desfacerea imediată a contractului, o parte a consilierilor  PCM a împărtășit această părere, alții însă ar aștepta comunicarea sentinței, căci nici prefectura, nici tribunalul de plasă din Brașov nu au formulat încă în scris motivare validă.


30 martie 2015