La 23 octombrie, vineri de la ora 13 Colegiul Reformat din Târgu Secuiesc și Primăria au ținut o comemorare de sărbătoare prezentându-și omagiile în fața memoriei eroilor maghiari din 1956. În partea ulterioară a zilei Primăria, precum și numeroasa ceată de elevi ai școlilor din localitate au ținut comemorare la Monumentul Eroilor din fața Cazărmii.

 

În cimitirul reformat, la monumentul din lemn ridicat în memoria martirilor din Transilvania executați în procesul Szoboszlay – Szoboszlay Aladár, Huszár József, Ábrahám Árpád, dr. Kónya B. István, Orbán Károly, dr. Ştefan Fîntînar, Lukács István, Tamás Imre, Tamás Dezső și Orbán István – profesorii și elevii Colegiului Reformat și-au prezentat pietatea și i-au comemorat pe martirii Revoluției Maghiare. Programul de sărbătoare a comemoratorilor a fost deschis de discursul elevei Mike Bernadett, din clasa a XI-a, care citând cuvintele lui Albert Camus și-a prezentat omagiile în fața tinerilor maghiari: „Ungaria subjugată, încătușată a făcut mai mult pentru libertate și dreptate, decât orice popor din lume în cei douăzeci de ani care au trecut.” Preotul școlar Ruszka Sándor în discursul său a atras atenția celor prezenți asupra înțelepciunii părintelui Böjte Csaba. „Nu trebuie de luptat împotriva întunericului, nu trebuie să-l înlături cu lopata, să-l sfărâmi. Trebuie să aprinzi lumină, înțelepciune, să plantezi cunoștințe în inima oamenilor.”

 

Comemorarea de sărbătoare au încheiat-o cu programul clasei a IX-a B al Colegiului. După asta în reprezentanța primăriei viceprimarul Derzsi Gyula a înmânat coroana la monumentul de lemn ridicat în cimitir.

 

„Să ne țină în credința lor eroii din 1956”

 

Primăria Târgu Secuiesc și liceele din oraș au comemorat împreună și în anul acesta revoluția. Seara elevii și profesorii celor cinci licee s-au deplasat cu făclii și lumânări în piața Gábor Áron, apoi au sosit împreună la locul comemorării, la Monumentul Eroilor din fața fostei școli de aprozi. Premergător acesteia reprezentanții din primărie ai Partidului Civic Maghiar și profesorii Liceului Tehnologic Gábor Áron au depus coroane de flori la, monumentul din 1956, creația sculptorului  Vetró András, unde au stat în gardă de onoare soldații păstrători de tradiții ai regimentului de infanterie.

 

În piața din fața cazărmii de odinioară, în fața monumentului eroilor din cele două războaie mondiale s-au adunat mai multe sute de oameni. Programul de muzică și poezii potrivit ocaziei – condimentat cu cântecele lui Kormorán- și Ákos – a fost prezentat de elevii Liceului Teoretic Nagy Mózes sub conducerea profesorului de maghiară Nagy-Babos Tamás și a profesorului de muzică Pakó László. A fost rostit un singur discurs, viceprimarul Tell Edit a tălmăcit mesajul orașului înfrățit Paks. „Să ne țină în credința lor eroii din 1956. Să oferim exemplu unii altora și mai ales copiilor noștri, să arătăm rostul zilelor de lucru și al sărbătorilor, să avem perseverență și răbdare unul cu altul, înainte de toate cu copiii și tinerii, să-i învățăm să accepte exemplele, atitudinea pe lângă cinste și adevăr. (…) Istoria, limba noastră, conștiința a croit modul nostru comun de gândire, trecutul comun și viitorul nostru comun – chiar și prezentul nostru comun. În încheiere citez ideile lui Döbrentei Kornél: „Nu putem evita problemele noastre de soartă. „Soartă, deschide-mi teren!”, așa Petőfi. Nici noi nu putem aștepta porumbelul fript, porumbel care de altfel nici nu este pasărea totem a păcii idilice. Spun: soartă, nu deschidem teren! Acum această fermitate se vede, se simte în sfârșit la nivelul națiunii. Chiar dacă mai există, vor mai fi controlori care funcționează cumplit. Deci a sosit timpul să scoatem scutul credinței. Să trăim cu el așa, încât să-l ținem în fața noastră și între timp să ne folosim și creierul!” – a spus edilul orașului Paks.

 

După intonarea imnurilor maghiar și secuiesc festivitatea s-a încheiat cu depunerea coroanelor de flori și cu aprinderea lumânărilor.

 

Sursă: biroul de presă și Iochom István (Háromszék)


Invalid Displayed Gallery


26 octombrie 2015