În anul trecut soarta a fost favorabilă cu municipiul Târgu Secuiesc, căci au fost reînnoite o serie de clădiri monumentale. Biserica minoriților este una dintre acelea la care firma executantă lucrează în toi, după ultima vizită pe teren progresia este vizibilă.

 

Reînnoirea bisericii impozante, de o suprafață de 4400 metri pătrați a fost precedată de un lobby de câțiva ani buni de către UDMR. Politicienii uniunii s-au folosit de puterea totală a sistemului de relații pentru ca guvernul maghiar să sprijine inițiativa și ca, pe lângă salvarea unui imobil valoros, să poată să lărgească și sfera de activitate a lui Böjte Csaba. În final, Fundația Szent Ferenc din Deva a primit pentru reînnoire trei milioane de euro, iar în anul trecut întreprinderea de construcții Conico a și început cu toate forțele lucrările care necesită numeroase provocări, tehnici noi, rezolvări îndrăznețe ale inginerilor, la finalul cărora clădirea va fi mai frumoasă ca în vremea sa cea nouă.

 

În cele din urmă, în 26 februarie, a fost efectuată inspectarea terenului, documentarea cu fotografii a procesului, o nouă vizită în Kanta a avut loc în 21 aprilie. În curte au fost întâmpinați de o macara uriașă, în înăuntrul clădirii au putut fi martorii unei progresii spectaculoase. Până când în urmă cu câteva săptămâni stârnea frică să calci pe coridoarele instabile de sub arcade, acum deja pe podelele au ajuns structuri de oțel, astfel oricine se poate mișca cu curaj în clădire. În zidurile de construcție mixtă a fost injectat un material special, astfel practic acestea au fost lipite unul de altul.

 

La vizita noastră se derulau mai multe faze de lucru o parte a muncitorilor așezau sisteme de plăci din polistiren care semănau cu un suport de ouă, o altă echipă însă încorpora în ele acea țeavă flexibilă, care deservește astăzi încălzirea de pardosea. Această lucrare a fost terminată în mai multe săli, jos cu pălăria în fața celui care a proiectat acest sistem, un laic vede doar capătul numeroaselor țevi care duc în cutiile de despărțire – adunare care sunt montate pe pereți și care fac posibilă reglarea de apoi a încălzirii.

 

Se înaintează bine și cu tencuirea, pe coridoare și în majoritatea sălilor au dispărut zidurile de piatră și cărămidă, de construcție mixtă, care indică la tehnica de construcție a săracilor, rămân ca model doar acele structuri pe baza cărora vor fi reașezate în starea lor originală toate elementele interioare de decor.

 

Sursă: Székely Hírmondó, Bartos Lóránt


29 aprilie 2020