La cea din urmă ședința, ținută joi, a consiliului din Târgu Secuiesc subiectul cel mai lung discutat l-a constituit problema apei. Nu e întâmplător: consilierii urmau să decidă dacă sprijină scumpirea prețului apei, totodată au putut adresa întrebări lui Kozsokár Attila, directorul împuternicit al furnizorului, care a participat la ședință.

 

La începutul convorbirii primarul Bokor Tibor a schițat directorului problemele care s-au înmulțit, relatând: el și consilierii primesc „mustrare” din cauza serviciului foarte rău, cu toate că ei nu sunt de vină pentru activitatea prestatorului județean, este legitimă revolta locuitorului, căci după reînnoirea anunțată cu mare tam-tam problemele, în loc să scadă, s-au chiar înmulțit. Primarul a negat cu acte că din cauza fiecărei spargeri de țeavă trag, cearșaful umed îndeosebi asupra rețelei învechite, iar după datele solicitate de la contabilitate orașul a cheltuit de-a lungul anilor din propriul buget sume însemnate, pe lângă lărgirea rețelei de apă și canalizare, și pentru schimbul acesteia.

 

Milioane pentru schimb

 

Astfel, în 2009 au fost lărgite și schimbate 2266 de metri de rețea de apă și 2956 de m de canalizare, în 2012 au fost așezate 5153 de m de conductă de apă și 4735 m de canalizare. În 2013 și 2014 în cazul rețelei de apă este vorba despre 3091 de metri, pe când la canalizare despre 3099 de metri, marea lucrare, care a fost executată din bani europeni, s-a desfășurat între 2014 și 2017, s-a reînnoit stația de sapă și cea de epurare, a fost schimbată conducta de împingere pe 8 km și s-au construit rezervoare de apă. Edilul a considerat o mare greșeală decuplarea tunurilor de apă, conform observației sale acelea au servit mai bine orașul decât obiectivele de acum, înzestrate cu pompe. Pentru o vedere mai clară am menționa: conducerea actuală a orașului n-a avut nicio implicare în reînnoirea rețelei de apă, deoarece de la administrația anterioară au moștenit planuri finalizate și chiar și contractele au fost încheiate, înțelegând și faptul că orașul se asociază la furnizorul județean.

 

În 2018 au fost efectuate mai puține lucrări din puteri proprii, astfel au fost reabilitate sau lărgite 859 de metri de rețea de apă, iar în cazul canalizării este vorba însă de 228 de metri.

 

Prin lucrările efectuate – sau aflat în curs în 2019 – și prin cele prevăzute pentru 2020 se poate vorbi despre 9861 de metri de rețea de apă, iar rețeaua de canalizare ajunge la 9945 de metri. Această poziție ar cuprinde și curțile, unde pe lungimea de 6687 de metri ar fi schimbată conducta de apă și pe 7106 m cea de canalizare. Însă pentru această lucrare nu s-a găsit executant nici la a treia publicare. Nu e de neglijat contribuția orașului nici la reparația și lărgirea rețelei, astfel până acum au sprijinit din buget schimbul a circa 24 de km de rețea de apă, poziția mai mare (19 km) a constituit construirea rețelei de apă din Lunga. Astfel, din totalizare a reieșit că orașul a cheltuit circa 12,5 milioane de lei pe lucrările efectuate din puteri proprii, pe când pentru lărgirea făcută în parteneriat și împreună cu schimbul de rețea suma ajunge la aproape 20 de milioane de lei!

 

Conducătorul orașului a cerut soluții de la Kozsokár Attila, în viziunea sa e inacceptabil că nici după cheltuirea atâtor bani nu curge pe robinete apă curată.

 

Lipsă de strategie și facturi de balon

 

Szigethy Kálmán i-a oferit lui Kozsokár Attila (din dreapta) „apă de băut” din Târgu Secuiesc. După edil consilierii s-au ridicat la cuvânt. Consilierul Szigethy Kálmán a numit inacceptabil că furnizorul încarcă factura și consideră reprobabil că și pe factura care se bazează pe estimare apare din capul locului surplus de metri cubi. Ca specialist, consilierul dr. Szilveszter Szabolcs, în civil lectorul universitar al Sapientia EMTE a luat cuvântul, atrăgându-i atenția directorului la o serie de lipsuri specifice sistemului. După cum a relatat, consideră ridicol faptul că în cazul fiecărei erori este amintit schimb de conductă, deși eroarea trebuie căutată pe semne în sistem, cel ce nu este optimizat. Consilierul a atras atenția asupra problemelor: „E o prostie cu etaj faptul că conducta trebuie schimbată. Există conducte de o sută de ani și în occident, schimbul lor doar atunci este indicat dacă sunt din plumb. Rețeaua de apă are model hidraulic? De ce nu este folosită sectorizarea? Consilierul și-a formulat propunerile: cu digitalizarea modelului hidraulic s-ar putea elabora pe rețea o strategie de presiune, totodată fiecare problemă ar trebui comunicată în mod corespunzător către populație, căci în această privință deficiența este mare”. Szilveszter Szabolcs a spus: „Eu popularizez peste tot consumul apei de la robinet, însă acest lucru în prezent nu îndrăznesc să-l fac în orașul meu natal”.

 

Consilierul Hegedüs Ferenc a relatat: în prezent nu vede că ar fi spălate conductele, el a propus ca după reparație să se efectueze spălare de conductă pe acel sector, mai apoi să recupleze furnizarea apei.

 

După părerea lui Kozsokár Attila plusul care apare pe facturile de apă devine nul în fiecare caz al citirii contorului, însă în răspunsul dat primarului a expus: după calculele lor, pentru a putea turna apă curată în pahar în fiecare an la Târgu Secuiesc ar trebui efectuată o investiție de două milioane de lei, pentru a putea schimba conductele de 45-50 de ani. De aceea este justificat schimbul unei părți a conductelor pentru că sunt supradimensionate, iar în cazul fluctuației presiunii se eliberează diferitele depuneri – a explicat Kozsokár, după care între 2014 și 2016 la Târgu Secuiesc au fost investite 71 de milioane de lei, însă din schimbul rețelei de distribuire au reușit să realizeze doar 2.3 km, până când din acestea împreună cu conductele cu presiune sunt 58 de km, iar conducta de distribuție este de 52 de kilometri. Apa tare și cu un conținut ridicat de fier este tratată încă la stația de apă, calitatea apei este superioară la rezervoare, iar apa din când în când cafenie curge pe robinete din cauza rețelei. În ciuda investițiilor efectuate de administrație rețeaua este schimbată doar în 40%, însă 44 la sută a rețelei existente este mai veche de 40 de ani. Directorul a schițat problema: „Sunt de acord cu faptul că nu fiecare conductă trebuie schimbată, dar e deja experiență că cele mai multe crăpături de țeavă apar pe conducta veche, sunt locuri unde deși în același loc au fost efectuate reparații cu duzina, conducta crapă continuu”. Potrivit statisticii în primele nouă luni ale acestui an au fost 94 de spargeri de țeavă, pe când în aceeași perioadă a anului 2016 au fost 60. Asta înseamnă ca pe rețeaua veche problemele se înmulțesc, rata defectelor a crescut cu 50 la sută pe parcursul a trei ani.

 

În împrejurările din prezent consilierii nu și-au dat acceptul la scumpirea apei, iar Bokor Tibor, ca rezumare, i-a cerut directorului să elaboreze un plan de acțiune și în acele locuri în care apar des probleme să înceapă schimbul rețelei de apă încă înainte de reînnoirea asfaltului.

 

Sursă: Székely Hírmondó, Bartos Lóránt


21 noiembrie 2019