După Kossuth Lajos, Baronul Wesselényi Miklós, Baroneasa Szentkereszty Stefánia, Wilhelm Wegener și Coos Henneveld și numele antrenorului de tenis de masă Dobolyi Aladár a ajuns pe lista cetățenilor de onoare. Răposatului antrenor i-au decernat titlul de cetățean de onoare într-un cadru festiv, pe lângă denumirea lui, sala de tenis de masă din Târgu Secuiesc i-a preluat numele, s-a făcut o sală comemorativă și a fost inaugurată și o statuie.

 

Promovarea de cetățean de onoare și festivitatea de botez a început la 6 mai, vineri după-masă cu o comemorare, la care Bokor Tibor, primarul orașului breslelor, inițiatorul decernării titlului de cetățean de onoare, și-a luat rămas bun de la Dobolyi Aladár, răposatul său coleg.  „Pe oamenii pe care reprezintă pentru orașul nostru o comoară cu greu le putem da drumul, de aceea, cu durere adâncă și cu inimă strânsă ne-am luat rămas bun de la Dobolyi Aladár, nenea Ali al tuturora, care, ca antrenor de tenis de masă, ca om al sportului, ca mentor al talentaților tineri sportivi al orașului, a îmbătrânit renumele orașului breslelor. (…) Cu plecarea lui a pierdut foarte mult nu doar orașul, Clubul Sportiv Nagy Mózes, dar și viața sportivă din Târgu Secuiesc. Cu lipsa lui ne putem doar obișnui, însă nicidecum înlocui. Am pierdut un om superb, un antrenor de sport remarcabil, „făuritorul de medalii” din Târgu Secuiesc” – a formulat primarul, care în decursul mai multor ani, încă ca director al Liceului Teoretic Nagy Mózes, a lucrat împreună cu antrenorul de tenis. Atunci a devenit mai strâns și prietenia lor, „mi-a plăcut poate mai mult la el că totdeauna a văzut pasul următor, totdeauna a avut în față o nouă idee, un nou scop” – gândindu-se la urmă în urmă la prietenia lor. „Cred în propunerea mea nu necesită o motivare mai deosebită, ceea ce regret mai mult este că n-am făcut propunerea arunci când ar fi putut prelua personal această distincție, pe lângă o îmbrățișare caldă” – și-a încheiat gândurile primarul.

 

„Doare și a rosti că, chiar el lipsește de la această festivitate” – și-a început elogiul profesoara de limba maghiară Józsa Irén. „Ar fi putut simți și el că a fost deja cetățeanul nostru de onoare încă când era în viață, pentru elevii, partenerii săi de sport Meșterul, pentru noi, omul, prietenul.  (…)  Am  putea vorbi îndelung despre acele caracteristici prin care s-a ridicat din comunitatea noastră: în primul rând despre omenie, care a captivat pe toată lumea, făcând firească rigoarea, cu care și-a educat elevii la disciplină, puterea de voință, capabilitatea pentru muncă, devotamentul, entuziasmul, fără care nu pot fi educați campioni.  (…)  Simt, că Ali, Alika, pentru cei mai tineri nenea Ali, s-a aflat printre cei mai norocoși oameni ai lumii, căci încă în viață, ca bucurie să-i fie pasiunea, tenisul de masă, viața, familia să devină bucuria succesului” – a accentuat Józsa Irén.

 

Din partea Clubului Sportiv Nagy Mózes, Bejan András, directorul Liceului Teoretic Nagy Mózes, a rostit un discurs de comemorare: „În sala de tenis de masă din Târgu Secuiesc astăzi din nou, însă altfel pocnește mica minge albă.  (…)  Această zi demonstrează că credința, dragostea, încrederea sa s-a transportat deja în noi, care l-am stimat și iubit foarte mult. Dar ce am putut noi să învățăm de la El pe parcursul anilor? În primul rând dragostea pentru sport, perseverență, precizie, disciplină, ordine, omenie. El a crezut în prietenia dezinteresată, în victoria de fiecare dată, în succes, în munca devotată, în învingerea bolii.  (…) Și astăzi îi aud vocea întretăiată de plâns, când a relatat despre ultimul nostru titlu de campion” – și-a amintit directorul.

 

După discursuri, placa comemorativă a fost dezvelită de către primarul Bokor Tibor și de către Dobolyi Levente, finul lui Dobolyi Aladár. De la Dobolyi Aladár și-au luat rămas bun tenismenii de masă de la Mont Saint-Aignan din Normandia, ei i-au trimis vorbă antrenorului astfel: „Dobolyi Aladár a dat dovadă de distinse trăsături omenești și sportive. A cumulat cu succes în munca sa de antrenor disciplina, exigența fermă, reputația muncii, aceste valori le-a transmis elevilor săi. Toate acestea s-au manifestat în toată activitatea sa de om, de antrenor, de sportiv și de profesor”.

 

Pe coridorul sălii de tenis de masă denumit de la el statuia lui Dobolyi Aladár, creația sculptorului Vetró B. András, a fost dezvelită de către Bejan András și Kerekes Barnabás, conducătorul secției de tenis de masă. În urma acesteia, și-a luat rămas bun Mészáros György, din partea tenismenilor de masă din Voievodat, apoi profesorul pensionar Dávid Imre și-a împărțit gândurile cu cei prezenți. La sfârșitul festivității, toată lumea a putut vizita sala comemorativă deschisă din cupele, medaliile și din cele mai memorabile evenimente ale lui  Dobolyi Aladár.


Invalid Displayed Gallery


7 mai 2016