Eroii din patruzeci și opt au fost comemorați la o sărbătoare maiestuoasă. Marți la amiază în centrul orașului Târgu secuiesc s-au adunat mii de oameni din Târgu Secuiesc și din Trei Scaune de Sus la festivitatea de la 15 martie. În cinstea aniversării a 168 de ani de la Revoluția și lupta pentru libertate maghiară din 1848-49 centrul s-a îmbrăcat de sărbătoare, pe stâlpii de electricitate, pe lângă steaguri de culoare națională și secuiești, vântul a fluturat și steagurile cu stemă al orașului breslelor.

 

Partea cea mai spectaculoasă a evenimentului a fost și în anul acesta mărșăluirea husarilor călăreți, a echipelor păstrătoare de tradiții, a locuitorilor satelor înconjurătoare cu căruțe și cai. În fața mulțimii care aplauda au defilat pe rând a XV-a Gardă de grăniceri și Detașamentul de păstrare a tradiției, batalionul 3 de honvezi, plutonul asociației păstrătoare de tradiții Tuzson János din Belani, artileriștii și haiducii din Tápióbicske, plutonul din Ghelința al celui de-al XV-lea regiment de infanterie de Grăniceri Secui.

 

Cu conducerea Fanfarei Clubului elevilor din Târgu Secuiesc a călărit echipa Asociației Păstrătoare de tradiții din Scaunul Kézdi, iar după turul de onoare, primarul Bokor Tibor a înfipt pe steagurile păstrătorilor de tradiții panglica tricoloră comemorativă. Intrarea căruțelor cu cai a satelor din Scaunul Kézdi a încheiat-o convoiul trupei de husari  păstrătoare de tradiții din Turia, totodată și în anul acesta au avut un mare succes călăreții recrutați la inițiativa călăreților din Trei Scaune, înșirați cu steaguri secuiești uriașe și cu tricolore, călărind cu mândrie caii lor.

 

Asociațiile civile au fost reprezentate de Asociația de Femei din Târgu Secuiesc și de Ordinul de Erou al Istoriei , membrii asociației locale a Mișcării de Tineret Șaizeci și Patru de Comitate au adus un steag secuiesc uriaș. Dintre orașele înfrățite din Ungaria delegațiile din Szentendre, Hatvan, Paks, Terézváros, Mezőhegyes, Gyöngyös și Mezőkövesd au sărbătorit împreună cu locuitorii orașului breslelor.

 

Sursă: Profi Rádió, Kertész Tibor


Invalid Displayed Gallery


17 martie 2016