Încercăm să rezumăm conform căror reguli se poate oficializa o astfel de inițiativă de comunitate. Ca prim pas trebuie să se constituie un acord de asociere, ceea ce conține numele și semnătura proprietarilor de locuințe, adresa imobilului și împărțirea spațiilor de locuit.

 

La acesta trebuie anexat actul de proprietate referitoare la fiecare spațiu de locuit separat; descrierea completă a imobilului (blocului) – descrierea clădirii, structura, etaje, spații de locuit, numărul camerelor, lista încăperilor care nu servesc ca casă de locuit, împărțirea acestora, suprafața totală a imobilului -; împărțirea pe proprietari a imobilului (împărțirea cotelor-părți).

 

Asociația de proprietari se înființează prin adunare generală, la care e necesară prezența în, proporție de jumătate plus unu a proprietarilor. Proprietarii care nu se prezintă la adunarea generală se pot asocia și ulterior sau pot denumi în locul lor un reprezentant. La prima adunare generală scriu un proces-verbal de constituire, denumesc președintele asociației și cenzorul/membrii comisiei de cenzori (consiliul de administrație). Se întocmește statutul, care conține denumirea asociației, sediul, programul de funcționare și principiile de bază, bunurile materiale, membri asociației și dreptul acestora, responsabilitățile, regulile de împărțire a cheltuielilor comune, precum și posibilele circumstanțe de încetare a asociației.

 

Președintele va înainta actele necesare la Oficiul de Finanțe Publice spre aprobare, de unde cererea ajunge la tribunalul local. După sosirea deciziei tribunalului, președintele se adresează la notarul public local pentru legalizarea deciziei. În urma acesteia trebuie să ceară Codul de identificare fiscală – după obținerea acestuia trebuie să deschidă un cont bancar. Procedura se încheie cu executarea ștampilei, pe care figurează denumirea asociației, adresa și numărul de înregistrare fiscală.


5 martie 2015