Pe noiembrie 2023 la Târgu Secuiesc va fi finalizat  un nou centru cultural și de recreere – pentru acesta a semnat în 27 aprilie 2020, luni, primarul Bokor Tibor contractul de finanțare. Cele două proiecte sunt sprijinite de către Uniunea Europeană, valoarea totală a acestora este peste 30 milioane de lei.

 

Bokor Tibor, primarul din Târgu Secuiesc, a formulat astfel: „Un vis devine realitate. Până aici, a condus o muncă grea, perseverentă, pentru depunerea celor două proiecte am apelat la toate fondurile de finanțare posibile și organizații de stat, până în prezent însă fără succes. După numeroase refuzuri, în sfârșit dorința noastră s-a împlinit și putem să reînnoim o clădire impozantă a orașului nostru, cazarma și putem să amenajăm și împrejurimile lacului Dac.”

 

Conform proiectului depus, în clădirea cazărmii va funcționa un centru cultural, aici se va funcționa un centru cultural, aici se va muta și Muzeul Breslelor Incze László, iar spațiul interior al clădirii va fi potrivit și pentru găzduirea unor concerte mai mici, respectiv a unor manifestări muzicale. Pe parcursul reînnoirii clădirea – monument de categoria A va fi consolidată structural, vor fi aranjate și reîmpărțite spațiile interne. Valoarea totală a investiției cu TVA este de 21.542.435,41 de lei.

 

Proiectul lacului Dac regândește terenul neglijat și spațiul verde, precum și împrejurimea lacului și îl va transforma într-un centru modern de recreere. Suprafața totală a terenului este de 24.107 m², din care 7.160 m² reprezintă lacul. Centrul de recreere va oferi odihnă pentru toate categoriile de vârstă, va fi înzestrat cu bănci cu drum pentru biciclete, vor fi amenajate și realizate spații verzi, precum și cu locuri pentru odihnă.  Apoi va fi amenajat un teren de joacă și spații potrivite pentru activități în timp liber. În proiect figurează totodată și crearea unei zone unde cadrele didactice pot organiza diferite activităţi în aer liber, specifice studiului direct al biodiversităţii precum şi activităţi extra-curriculare pe teme de ecologie, biodiversitate şi protecţia mediului. Valoarea totală a investiției cu TVA este 9.098.860,75 de lei.

 

Suma nerambursabilă a celor două proiecte este aproximativ 23 milioane de lei, partea proprie a Primăriei este 8 milioane de lei. Termenul de finalizare a lucrării este 30 noiembrie 2023.


28 aprilie 2020