Consiliile Județene din Harghita și Covasna, în colaborare cu administrațiile din Scaunul Mureș, cu cooperarea instituțiilor culturale și împreună cu asociațiile civile, organizează între 8-18 octombrie a VI-a oară Zilele Secuimii, în cadrul cărora țin și trecerea în revistă a filmului documentar din Secuime. Festivalul organizată prima oară în anul trecut este considerată de către inițiatori un succes. O parte a filmelor trimise va fi prezentată și la Târgu Secuiesc.

 

Lázár-Prezsmer Endre, organizatorul cultural al Casei de Cultură Kónya Ádám din Sfântu Gheorghe, s-a adresat Televiziunii Transilvania astfel: „în anul trecut au sosit 25 de filme cu tematica Secuimii și pe acestea le-am proiectat în peste douăzeci de așezări, locații în județele Harghita și Covasna, asta înseamnă că aceste filme au fost văzute de o mie-o mie cinci sute de oameni și înflăcărați de succesul acestuia vom repeta, respectiv acum organizăm a doua oară în acest an această festival de film”.

 

Organizatorii au așteptat înscrierea unor filme documentare care au luat naștere după schimbarea de regim și prelucrează teme din Secuime. Un creator se poate înscrie cu maxim 2 filme. La expirarea termenului fixat organizatorii au numărat 47 de creații care ating teme din Secuime, dintre care publicul din Târgu Secuiesc poate viziona la 8 octombrie, joi de la ora 18 în Jazz Bistro filmul cu titlul Cărbunarii lui Dr. Kinda István și Vargyasi Levente, la 9 octombrie, joi de la ora 19 creația cu titlul Zâmbet blajin deja de bucurie al lui Dimény-Haszmann Orsolya și Kerekes Zoltán.

 

Organizatorii trecerii în revistă a filmului sunt Centrul Cultural Județean Covasna, Consiliul Județean Covasna, Asociația Culturală MUKKK, Casa de Cultură a Kónya Ádám, Centrul Cultural al Județului Harghita și Consiliul Județean Harghita.


Invalid Displayed Gallery


8 octombrie 2015