Eroii din patruzeci și opt au fost comemorați la o sărbătoare maiestuoasă. Marți la amiază în centrul orașului Târgu secuiesc s-au adunat mii de oameni din Târgu Secuiesc și din Trei Scaune de Sus la festivitatea de la 15 martie. În cinstea aniversării a 168 de ani de la Revoluția și lupta pentru libertate maghiară din 1848-49 centrul s-a îmbrăcat de sărbătoare, pe stâlpii de electricitate, pe lângă steaguri de culoare națională și secuiești, vântul a fluturat și steagurile cu stemă al orașului breslelor.

 

Partea cea mai spectaculoasă a evenimentului a fost și în anul acesta mărșăluirea husarilor călăreți, a echipelor păstrătoare de tradiții, a locuitorilor satelor înconjurătoare cu căruțe și cai. În fața mulțimii care aplauda au defilat pe rând a XV-a Gardă de grăniceri și Detașamentul de păstrare a tradiției, batalionul 3 de honvezi, plutonul asociației păstrătoare de tradiții Tuzson János din Belani, artileriștii și haiducii din Tápióbicske, plutonul din Ghelința al celui de-al XV-lea regiment de infanterie de Grăniceri Secui.

 

Cu conducerea Fanfarei Clubului elevilor din Târgu Secuiesc a călărit echipa Asociației Păstrătoare de tradiții din Scaunul Kézdi, iar după turul de onoare, primarul Bokor Tibor a înfipt pe steagurile păstrătorilor de tradiții panglica tricoloră comemorativă. Intrarea căruțelor cu cai a satelor din Scaunul Kézdi a încheiat-o convoiul trupei de husari  păstrătoare de tradiții din Turia, totodată și în anul acesta au avut un mare succes călăreții recrutați la inițiativa călăreților din Trei Scaune, înșirați cu steaguri secuiești uriașe și cu tricolore, călărind cu mândrie caii lor.

 

Ca națiune puternică, prinzând mâna unul altuia

 

O națiune puternică comemorează prinzând mâna unul altuia. Suntem o națiune puternică care comemorează nu din obligație, ci din inimă, prinzând mâna unul altuia – a subliniat în discursul său rostit la festivitatea din centru de la 15 martie primarul Bokor Tibor.

 

Marți în piața Gábor Áron din Târgu Secuiesc, după glasul clopotului de la amiază, a început festivitatea organizată în cinstea aniversării a 168 de ani de la revoluția și lupta pentru libertate de la 1848-49. În introducerea evenimentului orchestra și elevii Colegiului Reformat au interpretat cântecul lui Gyulai István cu titlul „Ereditatea noastră”, cu creația muzicală autorii acesteia ar dori să se adreseze maghiarilor care trăiesc în diferite puncte ale lumii și a-i antrena în mișcarea care insistă asupra dăinuirii unei națiuni.

 

După cântecele îmbietoare la sărbătoare, primarul din Târgu Secuiesc și-a rostit cuvântarea, mulțumind celor din Târgu Secuiesc, din trei Scaune de Sus, oaspeților manifestării și delegațiilor orașelor înfrățite că prin prezența lor fac sărbătoarea mai frumoasă, că întăresc acea afirmație, după care „o defilare asemănătoare celei din Târgu Secuiesc nu există multe în lume”.

 

– Fi-va tun – a spus Gábor Áron și cu această propoziție practic și-a semnat condamnarea la moarte. Astăzi partea slabă a vieții nu sună despre arme, despre praful de pușcă și despre confruntări fizice. Astăzi suntem martorii a ceea ce vedem și auzim, că, dacă cineva însușește în gând, în cuvinte, pe internet o părere care nu este pe placul puterii, dacă reprezintă perseverent visul unei comunități sau dacă pur și simplu este doar maghiar, atunci acela va sfârși asemenea lui Gábor Áron. Însă nu în luptă, ci poartă o luptă contra morii de vânt cu puterea, își dă viața cu cinste ca turnătorul de tun din Brețcu, nu intră în panteonul eroilor cu capul ridicat, ci la tribunal, la procuratură, fiind defăimat de către agenții secreți, ofensat în onoarea sa, răvășit în legăturile sale familiale. A adăugat: că trebuie continuată lupta împotriva celor care îi persecută, îi întemnițează și îi defăimează pe cei care gândesc liber, pe cei curajoși, fie vorba despre un cetățean simplu, care își asumă caracterul maghiar, și-l asumă și cere să fie respectat, ceea ce a fost consemnat pe hârtie cu 98 de ani înainte la Alba Iulia.

 

– În lupta noastră dusă pentru supraviețuire, pentru dăinuirea naționalității noastre trebuie să ne fie exemplu Gábor Áron și camarazii lui – a rezumat în discursul său primarul orașului Târgu Secuiesc.

 

La festivitate elevul orator Molnár Balázs câștigătorul concursului Vuiește Martie, și-a putut rosti cuvântarea, cu ocazia sărbătorii naționale maghiare Nánia Hilda, câștigătoarea concursului de recitare publicat pentru elevii claselor V-VIII a recitat poezia lui Áprily Lajos „te-aș întâmpina”.

 

La eveniment au colaborat cu cântec și recitare Márdírosz Ágnes și Puskás László, actorii Teatrului Csíki Játékszín, precum și Kaján Botond, elevul Gimnaziului Petőfi Sándor, și Corul de Cameră Cantus din Târgu Secuiesc cu dirijarea cântărețului de biserică Fórika Balázs.

 

Părintele Böjte: „Să ne eliberăm pentru iubire”

 

Böjte Csaba a îndemnat la alianța de realizare a revoluției iubirii. N-aș dori să cânt mai departe cântecele revoluțiilor trecute, ci aș vrea să anunț revoluții noi: revoluția iubirii – a spus marți la festivitatea din centrul orașului Târgu Secuiesc călugărul ordinului franciscan, care a asigurat prin activitatea Fundației Dévai Szent Ferenc pentru peste cinci mii de copii întreținere, adăpost, viitor.

 

– Ar fi necesar un oarecare elan de revoluție ca iubirea să se poată răspândi liber în Secuime, în bazinul-Carpați, peste tot – a spus Böjte Csaba, atenționând asupra forței nimicitoare a regulilor deseori neomenoase și a normelor legale, care împiedică voința de a ajuta.

 

Celălalt orator al manifestării a fost Horváth Zoltán, parohul bisericii Marea Sfântă Tereza din Avila din Terézváros, care a subliniat că cea mai mare revelație a luptei pentru libertate de la 1848-49 a fost experiența libertății și egalității. „Credem în libertate, credem în fraternitate și credem în egalitate. Ne-am adunat cu toții aici în această credință, în această credință vrem să fim liberi, prinzând mâna unul altuia, acceptându-ne egali unii pe alții”, a spus.

 

Steag național pentru aniversarea de 25 de ani

 

Târgu Secuiesc a primit un steag național special de la orașul să înfrățit. Administrația din Mezőhegyes a legat o relație de oraș înfrățit cu Târgu secuiesc înainte cu douăzeci și cinci de ani, delegația așezării de lângă graniță, din sudul Ungariei, a participat și în anul acesta cu conducerea primarului Mitykó Zsolt la festivitatea din 15 martie.

 

Edilul din Mezőhegyes ar fi dorit de multă vreme să dăruiască un steag orașului Târgu Secuiesc, de aceea, la cererea sa personală, Kövér László, președintele parlamentului maghiar, a oferit, că dacă insistă așa de mult asupra donației, atunci nu un steag nou cumpărat să aducă la Târgu Secuiesc, ci tricolorul arborat pe fațada parlamentului maghiar, retras din trei în trei luni de către garda maghiară și împăturit pe lângă onor militar, fiind însoțit de o scrisoare de donație semnată de președintele parlamentului.

 

Spectacol de sărbătoare de mare succes la Vigadó

 

Spectacolul de sărbătoare de mare succes cu titlul „La tine, patrie, acum aș scrie poezie!” a încântat publicul numeros nu doar cu o nouă imagine de scenă și cu o iluminație specială, efectul puternic al producției, atmosfera au asigurat-o poeziile care provin de la scriitorii, poeții din Ardeal – din Târgu Secuiesc – de la Markó Béla, Fekete Vincétől, Dimény-Haszmann Árpádtól și până la Sántha Attila pe lângă un acompaniament orchestral-coral de mare efect.


21 martie 2016