În luna septembrie a anului trecut, Primăria Municipiului Târgu Secuiesc a lansat pentru prima dată platforma Bugetarea Participativă, un nou sistem de bugetare pentru toți locuitorii din Târgu Secuiesc care doresc să depună o ofertă pentru o investiție.

 

Bugetarea participativă funcționează deja bine în multe orașe din România, iar prima ediție din Târgu Secuiesc a fost foarte populară. Ideea este că, dacă propunerea făcută de locuitori câștigă, primăria preia finanțarea și implementarea proiectului.

 

Potrivit reglamentului, consiliul local adoptă în fiecare an un buget pentru investiții, care poate fi solicitat de către persoane fizice sau asociații. În plus, bugetarea participativă poate include inițiative care vin din partea locuitorilor și care nu fac parte din planul de investiții al consiliului local. Bugetarea participativă este, de asemenea, o oportunitate pentru orice locuitor cu vârsta de peste 18 ani de a pune pe masa biroului propuneri în calitate de inițiator, în mod subiectiv, dar în interes public. Inițiatorul nu trebuie doar să propună, ci și să prezinte o propunere cu un buget și un plan vizual, precizând clar unde și cum dorește să o implementeze, ce va realiza propunerea și ce impact pozitiv va avea asupra vieții orașului. Apoi, cererea va fi supusă unui proces de examinare pentru a se stabili dacă este fezabilă din punct de vedere juridic și tehnic.

 

Propunerile trebuie să se încadreze într-unul din următoarele domenii:

– alei, trotuare şi zone pietonale;

– mobilitate, accesibilitate şi siguranţa circulaţiei;

– spații verzi și locuri de joacă;

– amenajare spaţii publice (mobilier urban, iluminat public etc.);

– infrastructură educațională și culturală;

– oraşul digital.

 

Într-o categorie, o persoană, poate depune doar o singură propunere pe platforma online a bugetării participative.  Imediat ce a fost depus proiectul, gazda ideii va lucra împreună cu responsabilul din partea primăriei. Dacă un proiect a trecut filtrul, acesta va ajunge pe platforma online kezdi.ro, unde locuitorii îl pot vota. Contează doar voturile date de locuitori și ajung în buget doar proiectele care au primit cele mai multe voturi. Va avea loc o comunicare permanentă cu autorul proiectului (proiectelor) până la sfârșitul realizării. În bugetul din acest an al municipiului Târgu Secuiesc au fost delimitați 100.000  de lei, pentru un proiect pot fi solicitați maxim  50.000 de lei, însă mai pot fi adăugați bani ca subvenție – sponsorizare, aceștia pot fi trimiși spre primărie printr-un contract de sponsorizare..

 

Platforma este în două limbi, iar proiectele pot fi depuse, adică încărcate pe pagina bp.kezdi.ro, de luni, 1 noiembrie 2021.

 

Calendarul de participare pentru anul 2021:

DEPUNEREA PROIECTELOR

1–30 noiembrie 2021

 

ANALIZĂ

1–15 decembrie 2021

 

VOTUL CETĂȚENILOR

15 decembrie 2021 – 10 ianuarie 2022

 

IMPLEMENTARE

din 16 ianuarie 2022

 

Pentru mai multe detalii accesați site-ul bp.kezdi.ro.


29 octombrie 2021