În 6 ianuarie, la vârsta de optzeci de ani a plecat din rândul celor în viață Coos Henneveld, cetățeanul de onoare al orașului nostru, președintele Fundației Regionale Susținătoare a orașului Târgu Secuiesc.

 

Primăria din Târgu Secuiesc și Asociația Báró Szentkereszty Stephanie și-au prezentat omagiul în fața memoriei lui Coos Henneveld, susținătorul însuflețit al orașului Breslelor, cu arborarea steagului negru. Omul sportiv, care a fost promovat cetățeanul de onoare al orașului Târgu Secuiesc în 2009, începând de la sfârșitul anilor nouăzeci a organizat cu un elan uriaș o întreagă rețea de sponsori în Olanda, prin care a așezat pe „sine” organizațiile civile din Târgu Secuiesc, începând de la Asociația Szentkereszty, prin crucea roșie, până la oameni particulari. Lui îi datorează existența clubul pensionarilor – de asta ne amintește și numele (Maassluis), dar pe parcursul anilor instituțiile noastre au primit numeroase echipamente școlare, medicale și sportive – de asemenea din sprijinul fraților olandezi.

 

Coos Henneveld s-a născut în Maassluis din Olanda-de sud în 16 noiembrie 1934. Tatăl, Jacobus Henneveld, a lucrat la întreprinderea de căi-ferate, mama Lena van Vliet. A crescut în orașul său natal, școlile tot aici le-a absolvit, după anii de liceu a făcut armata în Nunspeet din Olanda-de mijloc. După asta a lucrat un an pe vapor, apoi s-a înscris la Academia de Sport CIOS. Aici a obținut calificarea de instructor de sport, a predat box, apoi întorcându-se în Maassluis, a înființat o școală de judo în 1957. Mai târziu aceasta a luat numele Mahorokan (Ma = Maassluis, Ho = Hoek van Holland, Ro = Rozenburg – localități învecinate). Împreună cu elevii săi au participat de mai multe ori la campionate europene și internaționale, precum și la Olimpiadă, pentru care în 2011 orașul său natal l-a distins cu premiul MSR (Sport și Reacție din Maassluis). La vârsta de 65 de ani a ieșit la pensie, a predat fiului său, lui Rob, conducerea școlii de judo (în 1999). Atunci a călătorit prima dată la Târgu Secuiesc, după ce de la celălalt oraș-înfrățit, prin intermediul administrației Hatvan, a aflat despre localitatea așezată în colțul cel mai de est al Bazinului-Carpați, care se confruntă cu numeroase probleme sociale. Relațiile întemeiate atunci s-au dovedit a fi pentru o viață, s-a îngrijit neobosit de organizațiile noastre, pe care le-a luat sub aripă, de instituțiile noastre dar și ca om particular i-a ajutat pe toți nevoiașii cu care s-a întâlnit. Lui îi putem mulțumi printre altele și relația de oraș înfrățit care s-a constituit între Maassluis – Târgu Secuiesc.

 

Are trei copii, Heleen, Rob și Monique. La Târgu Secuiesc mulți împărtășesc durerea lor, căci mulți l-au cunoscut și l-au iubit pe acest om deosebit, care s-a avântat în organizarea de ajutoare cu o energie uriașă și voioșie, neobosit. Întâi a cultivat și a lărgit relația de oraș înfrățit între Hatvan și Maassluis, mai târziu au devenit problema lui de inimă Târgu Secuiesc și crucea roșie. Pentru munca sa de ajutor în țara sa, în Olanda, a primit distincție regală.

 

Ca să-și poată desfășura munca netulburat și organizat, a înființat o fundație cu numele Fundația  Regională Susținătoare a orașului Târgu Secuiesc (Stichting Regiosteunpunt Kézdivásárhely/Târgusecuiesc), al cărei președinte a fost din 2002. În urma muncii sale au luat naștere prietenii durabile, relații instituționale, lipsa lui e greu de umplut și în orașul său natal.

 

Ötvös Boglárka


14 ianuarie 2015