Dr. Szilveszter Szabolcs, noul edil ales azi în Târgu Secuiesc, își începe sarcinile de viceprimar cu un elan tineresc, cu modestia unui profesionist și cu numeroase idei inovatoare. Ca inginer de mediu, este deosebit de ocupat de tot ceea ce face mai bună lumea noastră înconjurătoare, crede în realizări inovatoare, pe acestea le și propagă și se poziționează în fruntea încetării problemelor cu privire la apă în Târgu Secuiesc folosindu-și toate cunoștințele de specialitate.

 

În urmă cu patru ani, Dr. Szilveszter Szabolcs a pășit în biroul primarului Bokor Tibor și s-a prezentat pentru un post de consilier. A vrut să facă ceva pentru oraș, a simțit că experiența cumulată în străinătate și propria concepție pot contribui la progresul orașului Târgu Secuiesc. Ar dori să valorifice propriile cunoștințe și idei în orașul său natal, acum îl leagă aici și familia: soția și băiatul său de un an și jumătate. Anterior, Szilveszter a declarat că în munca sa publică nu este condus de ambiție, ci vede o provocare în rezolvarea celor mai arzătoare probleme. Votat în unanimitate, noul viceprimar a afirmat cu fermitate: „Aș dori să fac mai transparentă pentru cetățeni munca primăriei, să le fac cunoscute procesele, să-i atrag în luarea deciziilor, într-un cuvânt, să le fac mai clară funcționarea oficiului. Sunt tânăr, maximalist, plin de energie și cu dorință de acțiune”

 

După ședință, primarul Bokor Tibor a spus: „Sunt foarte fericit, deoarece corifeii orașului i-au votat încredere lui Szabolcs, a fost o decizie bună. Și în cei patru ani anteriori am putut conlucra în armonie, a ajutat mult orașului, îndeosebi în problemele cu apa și de canalizare, însă acum, că ocupă funcția de viceprimar, pot să discut cu el probleme la care putem găsi împreună o rezolvare  mai eficientă”.

 

Prezentare

 

Inginerul de mediu Szilveszter Szabolcs este doctor al științelor energetice, precum și patronul unei firme de consultanță pentru ingineri. Diploma sa de inginer de mediu a obținut-o la Departamentul de Bioinginerie  a Universității Maghiare Sapientia din Miercurea-Ciuc în 2008. În anul finalizării studiilor universitare a fost student la școala de doctorat al Institutului de Inginerie Hidraulică și Protecția Mediului din cadrul Universității din București, unde a obținut gradul de doctor (2011) în tematica epurarea biologică a dejecției. După terminarea doctoratului este asistent universitar, începând cu 2014, lucrează ca lector universitar la Departamentul de Bioinginerie a Universității Sapientia din Miercurea Ciuc. 

 

Dispune de o experiență de specialitate de 12 ani, pe parcursul carierei de până acum a fost coautor a 16 articole de specialitate în limba engleză, a participat la 25 de conferințe (2016 AWSPT premiul Cea mai bună prezentare), a fost conducător sau membru în șase proiecte de cercetare. În 2010 a desfășurat ca bursier al centrului de cercetare P-Cobe al EMBL de reputație mondială muncă de  cercetare în domeniul vizualizarea microscopică a bioagregatelor. A fost bursier al Ministerului Educației din Ecuador, astfel timp de un an a desfășurat în Ecuador cercetare în domeniul gospodăriei apei (punerea în funcțiune a tehnologiilor de epurare a  apei potabile și a dejecției, de modelare hidraulică a rețelei de apă, pierderea apei în rețea etc.), respectiv a predat la universitatea locală (UTN-Universidad Tecnica del Norte).

 

La Universitatea Sapientia predă tehnologia mediului, pe lângă asta a predat în cadrul programului Erasmus+la Budapesta (ELTE) și la Veszprém (Universitatea Pannon), respectiv a fost și cadru didactic invitat la Universitatea CPUT din Cape Town în Republica Africa de Sud.

 

Pe lângă activitățile academice a lucrat în numeroase însărcinări industriale în domeniul apei, epurarea apei și în alte domenii de biotehnologie a mediului. Este membru extern al Academiei Maghiare de Științe, precum și al altor organizații de specialitate. Este membru în consiliul Asociației Române de Mediu (ARM).

 

A primit de două ori bursa pentru Tinerele cadre didactice maghiare de peste hotare publicate de către Ministerul Resurselor Umane și Universitatea Eötvös Loránd (2017, 2018), precum și premiul proiectului de cercetare Seal of Excelence Marie Curie MSCA (2018). Desfășoară o activitate de cenzor la numeroase reviste în limba engleză.

 

N-a avut o atitudine pasivă nici ca consilier

 

Pe parcursul activității de consilier a scris și prezentat mai multe proiecte de hotărâre, respectiv ca președinte al Comisiei de urbanism în cei patru ani anteriori a verificat și a aprobat mai mult de patruzeci de proiecte de hotărâre. De numele lui se leagă elaborarea și aplicarea regulamentului parcării cu plată (împreună cu colegul său consilier Kis Levente), elaborarea, aplicarea și ducerea la bun sfârșit a regulamentului proiectului Simbol totem, înaintarea și dezbaterea regulamentului ce aparține de competența Poliției locale (împreună cu Poliția locală).   

 

El este inițiatorul și coordonatorul elaborării interfețelor informatice a celor două platforme noi ale primăriei: a bugetului participativ și a aplicației de sesizări online. Pe lângă asta este gazda ideii Fortyogó Piknik și a elaborării planului de atractivitate. Insistă asupra utilizării mijloacelor care arată în direcția orașului Smart City – Oraș deștept. El a inițiat introducerea programului educațional Academia de Argint, pe lângă asta a elaborat, împreună cu juristul oficiului, un contract de colaborare, pe baza căruia există posibilitate pentru o muncă comună cu Universitatea Sapientia în elaborarea unor proiecte, nu doar care vizează Academia de Argint, ci și alte proiecte importante pentru oraș.

 

Participă de mai mulți ani la dezbateri de specialitate, formulează opinii de specialitate, constructive și sfaturi către conducerea furnizorului regional de apă.


12 noiembrie 2020