Vigadó din Târgu Secuiesc a fost transformat într-un centru cultural, astfel că acum are un dublu rol: instituția culturală a suferit o reorganizare completă și, ca urmare, Teatrul Udvartér a fost trecut în administrarea sa. Anterior, Teatrul Orășenesc și, ulterior, Teatrul Udvartér au fost administrate de Fundația Culturală Vigadó.

 

Reorganizarea va avea ca rezultat și un sezon bine construit și regândit în viața culturală a orașului breslelor, au declarat Bokor Tibor, primarul orașului, și Lung László Zsolt, directorul Centrului Cultural Vigadó, în cadrul unei conferințe de presă. Primarul a subliniat la începutul discursului său că nu a avut niciodată intenția de a închide teatrul din Târgu Secuiesc, dar că este convins că a fost necesar să regândească funcționarea acestuia și că situația actuală este mai mult decât încurajatoare. „Am început să căutăm forme juridice care să asigure o funcționare stabilă a Casei de Cultură Vigadó, astfel încât Teatrul Udvartér să supraviețuiască și cele două instituții să poată lucra împreună. Acest proces a fost finalizat la 1 iunie, iar Vigadó a fost separată de organigrama primăriei, după ce anterior fusese un fel de suboficiu cultural, iar acum este o instituție independentă din punct de vedere juridic și financiar. Aș dori să subliniez faptul că nu am „abandonat” instituția Vigadó, continuăm să o susținem financiar, dar în acest fel am reușit să ne asigurăm că Teatrul Udvartér poate funcționa ca o subinstituție”, a explicat primarul. Instituția nou creată are 27 de posturi, dintre care 18 au fost ocupate pentru stagiunea 2023/2024, dar se va urmări creșterea numărului de angajați în funcție de situația economică. „Sunt convins că Târgu Secuiesc merită o instituție culturală de calitate, merită cultură și teatru de calitate și – în ciuda zvonurilor – nu am fost niciodată în situația de a închide instituții culturale. Da, situația economică este dificilă în toată țara, dar sper că nu va exista nicio decizie guvernamentală care să ne împiedice să ne continuăm ideile. La urma urmei, fără cultură vom fi un oraș foarte sărac”, a conchis Bokor.

 

Lung László Zsolt, directorul Centrului Cultural Vigadó, a declarat că instituționalizarea casei de cultură a fost un pas important, care ar putea contribui la stabilitate. Cele două profiluri artistice ale Centrului Cultural Vigadó – Vigadó și teatrul – au 18 angajați, dintre care patru sunt actori, iar restul sunt implicați în sarcini organizatorice, creative, administrative și operaționale. El a subliniat că o mare parte din restructurare se referă mai mult la teatru, motiv pentru care ar dori să vorbească mai mult despre acest aspect. Directorul a continuat să prezinte noua imagine a Teatrului Udvartér, stagiunea de 15 producții, colaboratorii și creatorii săi și a anunțat că plănuiește un festival de teatru de vară pentru a încheia stagiunea, care va avea loc în noua clădire a cazărmii între 22 și 26 iunie 2024, ca un preambul la festivalul orașului Sokadalom.

 

Campania de publicitate pentru abonamente va fi lansată în curând, biletele vor putea fi achiziționate, iar vânzarea biletelor online va fi disponibilă și prin intermediul platformei bilete.ro. Lung László Zsolt a prezentat sistemul de abonamente și pe cei patru actori din staff: actorii Gecse Noémi și Kiss László, precum și masteranzii Elek Ágota și Mihály János vor lucra la Teatrul Udvartér, cărora li se vor alătura artiști invitați, deoarece teatrul de repertoriu la care au visat are nevoie de o trupă completă.

 

Teatrul Udvartér nu se imaginează doar între zidurile Vigadó, ci se va adresa și centrelor culturale comunitare care oferă condițiile potrivite pentru o producție.

 

Noua stagiune culturală din Târgu Secuiesc a început pe 4 septembrie cu un workshop și cu repetițiile de lectură ale primului spectacol.


8 septembrie 2023