În fiecare an Primăria orașului comemorează cu demnitate lupta pentru libertate, eroii acesteia. Seria de programe legată de 15 martie va fi și de această dată de o săptămână, în care își vor găsi loc concursuri de oratori și de recitare, expoziție de sărbătoare și chiar și program artistic de gală. Oaspeții festivității centrale din acest an vor fi episcopul reformat Kató Béla și deputatul Dr. Zsigmond Barna Pál.

 

JOI, 7 MARTIE

17.00 CONCURS DE RECITARE în cinstea zilei de 15 martie

Locație: Casa de Cultură Vigadó

 

DUMINICĂ, 10 MARTIE

12.00 Deschidere: VA FI TUN – A 30-a expoziție de sărbătoare cu ocazia aniversării a 170 de ani de la războiul din 1848

Deschid expoziția: dr. Deák Ferenc critic de opere de artă, Dobolyi Annamária și Vargha Fruzsina istorici de artă

Colaborează: Corul de Cameră Cantus, cu conducerea dirijorului Fórika Balázs

Gazdă: dr. Dimény Attila, conducătorul muzeului

Locația și organizatorul: Muzeul Breslelor Incze László

 

LUNI, 11 MARTIE

17.00 Concursul de oratori VUIEȘTE MARTIE

Locație: Muzeul Breslelor Incze László

Organizator: Organizația UDMR din Târgu Secuiesc

 

 

JOI, 14 MARTIE

12.00 Comemorare la monumentul din Cașinu Nou. Interpretează elevii Școlii Generale Tuzson János și ai Liceului Tehnologic Apor Péter. Oratorul festivității Bokor Bernadett.

 

COMEMORARE PE VÂRFUL NYERGES

13.00 Comemorare la monumentul de pe Vârful Nyerges. Oratorul de sărbătoare al Liceului Tehnologic Apor Péter este Bokor Bernadett.

 

14.00 Prezintă un program festiv și depun coroane de flori elevii și profesorii Liceului Pedagogic Bod Péter și ai Școlii Generale de Practică din cadrul Colegiului Pedagogic Reformat Kölcsey Ferenc din Debrecen.

 

VINERI, 15 MARTIE

9.00 Comemorare de sărbătoare la Monumentul Eroilor cu colaborarea elevilor Colegiului Reformat, a elevilor și profesorilor din Mezőkövesd, Mezőtúr și Abony, precum și cu participarea reprezentanților parohiei și ai administrației locale din Mezőtúr.

 

9.45 Programul de sărbătoare al Școlii Generale Petőfi Sándor la statuia Petőfi aflată în curtea școlii.

 

10.00 Slujbă de sărbătoare în biserica reformată. Slujba va fi oficiată de către episcopul Kató Béla. Se pregătesc cu un program elevii Colegiului Reformat.

 

10.00 Programul de comemorare al Școlii Generale Turóczi Mózes și depunerea de coroane de flori la mormântul lui Turóczi Mózes.

 

10.00 Comemorare la statuia lui Bem József. Interpretează Liceul Tehnologic Apor Péter. Oratorul festivității Bokor Bernadett, elevă în clasa a IX.-a.

 

10.20 Programul de sărbătoare al elevilor Școlii Generale de Practică din cadrul Colegiului Pedagogic Reformat  Kölcsey Ferenc și depunerea de coroane de flori la statuia lui Kossuth Lajos.

 

10.20 Programul de sărbătoare al elevilor și profesorilor de la Școala Generală Molnár Józsiás și depunerea de coroane de flori la mausoleul lui Molnár Józsiás.

 

10.30 Programul de comemorare al Școlii generale Turóczi Mózes și depunerea de coroane la statuia lui Turóczi. Cântă corul elevilor școlii, recită elevii Opra Hunor Levente, Kovács Kitty și Oláh Viktor Zsolt, elogiază sărbătoarea cu cuvântări elevii claselor V–VIII.

 

10.30 Depunerea coroanelor de flori la relieful lui Petőfi Sándor de către elevii Școlii Generale Petőfi Sándor.

 

ÎN MEMORIA ZILEI DE 15 MARTIE, Piața Gábor Áron

 

În programul de sărbătoare colaborează orchestra Historica, fanfara Clubului copiilor, Kalányos Roland, Bartók Botond, elevii Liceului Teoretic Nagy Mózes, precum și actrița  Bajkó Edina.

 

PROGRAM:

11.00 Adunare și defilarea școlilor

 

11.15 Defilarea husarilor călăreți, al celui de-al XV-lea regiment de Infanterie Székely Határőr, a echipelor păstrătoare de tradiții și ai reprezentanților satelor din împrejurimi.

 

12.00 PROGRAM FESTIV:

Pe cei adunați la sărbătoare îi salută Bokor Tibor, primarul din Târgu Secuiesc, la festivitate rostesc discursuri episcopul reformat Kató Béla și deputatul Dr. Zsigmond Barna Pál.

 

Rostește o cuvântare câștigătorul concursului de oratori Vuiește Martie, recită în cinstea zilei de 15 martie câștigătorul concursului de recitare.

 

Cântecele programului:

Imnul vechi secuiesc: Ó én édes jó Istenem – cântă Bartók Botond, elevul din clasa a X-a al Liceului Teoretic Nagy Mózes;

Historica: Nyergestető, Kis magyar Historica; Tolcsvay László: Nemzeti Dal; Ismerős Arcok: Nélküled – cântă formația Historica, colaborează Kalányos Roland.

 

Recită poezia lui Ady Endre: A tűz márciusa actrița Bajkó Edina.

 

19.00 Spectacol de sărbătoare în cinstea zilei de 15 martie

Regizor: Lung László Zsolt

Locul: Casa de Cultură Vigadó, sala mare

Taxa de intrare: 20 lei.

 

Organizatorii își mențin dreptul de modificare a programului!


28 februarie 2019