Fetés Péter și Kinga, tineri soți medici, care au decis, că din acest an își pun cunoștințele în slujba sănătății populației locale. Cu cei doi băieți ai lor s-au mutat acasă la Târgu Secuiesc în toamna anului trecut, amândoi lucrează în spitalul orășenesc.

 

Péter are 36 de ani, medic specialist urolog, și-a susținut examenul de specialitate în anul trecut. A studiat la Facultatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, iar tot în acest centru universitar și-a obținut specializarea. Un timp mai scurt a studiat și a lucrat în Anglia, Scoția, Ungaria, iar începând din 5 ianuarie lucrează în cadrul spitalului orășenesc.

 

După cele relatate de el, a îndrăgit această profesie încă în decursul anilor de facultate și acum s-a ivit posibilitatea ca să poată lucra acasă, deoarece n-a fost în oraș un medic specialist urolog. Pe Péter nu l-a ispitit niciodată posibilitatea de a lucra în străinătate, nici afară n-a simțit că acolo ar fi mai bine sau ar avea mai mult succes. „Când sunt întrebat despre acest lucru, spun, că am rămas acasă din dorință de aventură, nu acceptarea unui loc de muncă în străinătate pentru un salariu mai mare, în condiții de muncă mai bune. Dar îl putem numi și centralism de familie și chiar patriotism local” – spune zâmbind.

 

Deoarece în spital n-a existat un urolog deja de un timp mai îndelungat, conducerea spitalului a decis să învestească o sumă considerabilă în aparate de urologie, ajutând și cu asta munca medicului specialist. Secția de urologie funcționează în clădirea chirurgiei, la formarea urinei și de drenaj urinar, cu boli de rinichi ale căilor de urină și ale organelor genitale masculine.

 

De asemenea, echipa de medici a spitalului orășenesc este întărită de două luni de Fetés Kinga. Doamna de 34 de ani, de origine din Odorheiu Secuiesc, este terapeut de nou-născuți rezident, lucrează la secția de obstetrică. Și ea a studiat la Facultatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș. „După părerea mea cel mai frumos lucru în profesia de medic este de a te ocupa de noii-născuți și nu este un lucru secundar nici faptul că nu sunt obraznici” – spune zâmbind despre profesia aleasă.

 

Neonatologia este o nouă ramură a  medicinei, înainte doar medicul de copii i-a consultat pe nou-născuți. Pentru mulți este încă necunoscută și noțiunea, o parte a femeilor care nasc încă se interesează despre starea de sănătate a copilului de la medicul obstetrician. Terapeutul de nou-născuți urmărește dezvoltarea noului-născut sănătos timp de 28 de zile, iar în cazul unui bebeluș, născut prematur sau cu naștere anormală doi ani. Este prezent și la nașteri, pentru că deja atunci pot apărea probleme care-l privesc pe bebeluș.

 

Cea mai frecventă este dăunarea embrionului, când lichidul amniotic se înverzește, deoarece mămicile în travaliu obosesc atât de mult, încât „renunță”, cred că nu sunt capabile să suporte mai multă durere. „Nicio mamă nu este conștientă de faptul că copilul ei suferă mai mult în timpul nașterii, decât ea” – spune. După părerea doctoriței e greu să conlucrezi cu multe dintre femeile care nasc, căci  „mămicile au uitat tare mult să asculte de propriile instincte”. Multe vin să nască fără să înțeleagă ce fel de procese se desfășoară în organism pe parcursul nașterii.

 

Fetés Kinga mărturisește că acasă trebuie căutată fericire. Crede, că nu există acel suport financiar cu care s-ar putea compensa faptul că copiii ei pot crește într-o familie totală, în compania bunicilor.

 

Orosz Anna


Invalid Displayed Gallery


8 ianuarie 2015