Primăria este avizată și în mai multe procese aflate în desfășurare, unul dintre acestea este soarta Băilor Fortyogó, cândva înfloritoare, care îi interesează mult pe locuitorii orașului. Viitorul stațiunii balneare, pe drept populare, acum deja se conturează, după ce și tribunalul suprem a decis în favoarea Primăriei în legătură cu o dezbatere în ce privește terenul.

 

Alergăturile juridice legate de Băile Fortyogó au început cu ani înainte, atunci când a expirat contractul de închiriere pe zece ani cu Incitato Fortyogó. Firma nu a părăsit la somația conducerii orașului de atunci unitatea aflată în proprietatea Primăriei, astfel primarul Török Sándor s-a decis la un pas drastic la 15 ianuarie 2004: au sudat intrările bazei de tratament și ale hotelului.

 

Pe lângă asta, în ultimele zile ale mandatului său, a înapoiat prin ordin al Primăriei o parte a teritoriului complexului proprietarilor de odinioară, printre altele descendenților familiilor Nagy și Török . Cele două dispoziții a generat multitudinea procedurilor juridice: chiriașul de altădată a intentat proces pentru încheierea și cumpărarea complexului (legea i-a conferit fostului chiriaș drept de preemțiune), apoi după ce succesorul lui Török Sándor, Rácz Károly a anulat decretul predecesorului și urmașii au intentat proces împotriva Primăriei.

 

În 2015 alergăturile juridice s-au terminat prin faptul că la 21 septembrie Curtea de Apel Brașov i-a dat dreptate Primăriei în procesul intentat din cauza terenului și pe reclamanți (tân. Nagy Ferenc, Nagy Gizella, Szigyártó Emília Emese, Szövérfi Boglárka, Taierling Gyöngyvér, Taierling Johann, Taierling Péter Ferenc și Török Siegfried) a vrut să-i reconcilieze cu despăgubire financiară. Cei din urmă nu s-au mulțumit cu decizia, au atacat sentința tribunalului suprem, corpul cu robă însă la 29 ianuarie a confirmat verdictul curții de apel. Între timp s-a terminat și procedura juridică intentată de către Kovács Simon Attila împotriva Primăriei, fostul chiriaș a câștigat procesul, astfel Primăria a trebuit să-i ofere lui Incitato Fortyogó spre cumpărare unitatea, pe care înainte de proces au evaluat-o la șase sute de mii de euro. Această sumă de bani de atunci s-ar fi putut modifica, astfel trebuie evaluat din nou complexul, care între timp a ajuns într-o stare foarte rea, și terenul aparținător acestuia, apoi în posesia sumei, oferit spre cumpărare întreprinderii. Întrucât aceasta n-o poate cumpăra, atunci Primăria sau o pune în funcțiune ca proprietate proprie, sau o valorifică la licitație. De altfel Primăria n-a primit încă motivarea tribunalului suprem, astfel deocamdată nu poate fi cunoscute detalii.

 

Familiile luptătoare pentru Băile Fortyogó s-au judecat și pentru terenul de sub fabrica de confecții New Fashion și s-a încheiat și acea procedură: s-a născut o decizie pozitivă pentru consiliul local care deține o parte de proprietate de zece la sută în fabrica de confecții, însă încă nici în acest caz n-a fost înmânată decizia judecătorească.

 

Bartos Lóránt


3 februarie 2016