Ambasadorul de tineret este din Târgu Secuiesc

 

În 2012 s-a născut o decizie importantă pentru România, dar în special pentru Transilvania: dintre cei șapte concurenți ajunși în finală Cluj-Napoca a câștigat titlul de capitala Tineretului din Europa. Lui Szőllősi Tamás din Târgu Secuiesc i-a revenit sarcina de rang de a putea reprezenta Capitala Tineretului din Europa din Budapesta.

 

Coordonatoarea programului clădit pe cuvântul-cheie SHARE, adică diviziune, împărtășire este Federația Share care, în parteneriat cu primăria, adună programele unui an. La munca ei s-au alăturat peste treizeci de organizații de tineret. Pentru a populariza în mod oportun programele care se derulează în anul acesta, Capitala Tineretului a deschis un birou în centrul Budapestei, unde „își îndeplinește serviciul” ambasadorul de tineret Szőllősi Tamás din Târgu Secuiesc.

 

Tamás trăiește și activează deja de mulți ani la Cluj Napoca, mai înainte ca voluntar al Asociației Studenților Maghiari din Cluj Napoca, mai târziu ca membru al președinției a desfășurat muncă comunitară, a fost membru activ al Mișcării Da, poftim!, iar din septembrie 2014, prin Asociația Cluj Napoca 2015, comunicatorul Capitalei Tineretului din Europa Cluj Napoca 2015.

 

„Scopul centrului din Budapesta este să popularizeze proiectul de Capitală a Tineretului, Cluj Napoca și regiunea din Transilvania. Ajutăm construirea parteneriatului de tineret, economic, civil și guvernamental, menținerea relațiilor. Înființăm un mediu, unde se pot întâlni, întărindu-se reciproc, asociații de tineret din Ungaria, precum nu în ultimul rând maghiarii care au plecat din Cluj Napoca, din Transilvania”, a relatat Tamás despre activitatea sa , accentuând că scopul manifestărilor este în primul rând a face cunoscut fața regiunii din Transilvania, a culturii tinerilor din Ungaria.

 

„Centrul a fost constituit de către Asociația Cluj Napoca 2015, de mișcarea Da, poftim! și de Colegiul Mathias Corvinus, cu centrul la Budapesta, dar care din primăvara lui 2014 activează și la Cluj Napoca. Funcționarea lui este sprijinită de Colegiul Mathias Corvinus, aparatul său îl constituie elevii clujeni care studiază la Budapesta și studenții Colegiul Mathias Corvinus. Și locația lui se află în interiorul pereților Colegiului, într-un cartier de elită al Budapestei, pe coasta muntelui Gellért”, am aflat de la Tamás. Despre programe ambasadorul tineretului a spus următoarele: „încercăm să arătăm și să ducem cultura din Transilvania la Budapesta prin expoziții, spectacole, concerte, ateliere, conferințe etc. E important să arătăm publicului că Cluj Napoca și Transilvania nu este doar un loc preamărit cu oarecare patos național, nostalgic, dar obișnuit, ci da, se rotește, are atmosferă, pe care doar așa îl poți trăi, că petreci câteva zile aici, guști viața, îl miroși, îl guști …”.

 

Și că în cele ce urmează la ce te poți aștepta prin intervenția

 

Biroului de la Budapesta am primit preliminar și despre acest lucru: „în prezent sunt sub organizare și mai multe manifestări: organizăm expoziție Firmei Barabás Miklós, organizăm noaptea Muzeelor cu prezentarea Clujului dintre cele două războaie mondiale, seară-slam poetry, premieră de film (Procesul de sfințire preafericit a lui Márton Áron) și organizăm conferințe de specialitate”.

 

Titlul de Capitala Tineretului din Europa este oferită de  Forumul de Tineret din Europa, care concentrează aproape o sută de asociații de tineret din Europa, prin concurs deschis pentru 49 de țări europene. Primul care a câștigat distincția de rang a fost Rotterdam din Olanda în 2009, după acestea a urmat Torino din Italia, Antwerpen din Belgia, Braga din Portugalia, Maribor din Slovenia și în sfârșit în anul trecut Szaloniki din Grecia. Scopul din totdeauna al Capitalei Tineretului este reunirea tinerilor europeni, impulsionarea, întărirea. E importantă ridicarea politicienilor de tineret la nivel internațional, totalizarea resurselor și sprijinirea rolului de voluntariat. Proiectul ajută totodată în dezvoltarea economică, turistică a orașelor și acceptă un rol important și în cunoașterea lor internațională.

 

Ötvös Boglárka


Invalid Displayed Gallery


29 mai 2015