Primarul Bokor Tibor joi la prânz în sala de ședințe a primăriei în prezența directorului Furnizorului Regional de Apă din județul Covasna Aquacov, precum și a reprezentanților firmelor care lucrează la reînnoirea sistemului de apă și canalizare, a ținut o conferință de presă legată de sistările de apă și de spargerile de țevi din ultimele săptămâni și care au creat locuitorilor multă supărare.

 

„Mi-am pierdut răbdarea și răbdarea multor mii de locuitori din Târgu Secuiesc, căci după cunoștința mea, nici într-o localitate n-a fost precedent privitor la faptul că pe parcursul unei săptămâni să fie sistată apa de trei ori pentru o zi întreagă” – a afirmat primarul.

 

L-ați auzit pe Bokor Tibor. Edilul a relatat: locuitorii îi ceartă pe conducătorii orașului, în ciuda faptului că la cele mai multe plângeri și întrebări pot da răspuns conducerea furnizorului regional de apă și executanții lucrărilor. Primarul a fost curios, în primul rând, de faptul cine va plăti marea cantitate de apă care s-a scurs cu ocazia spargerilor de țevi, de ce vor ca locuitorii să plătească acea apă nepotrivită pentru consum, tulbure, care trece după defecțiuni prin contorul de apă al consumatorului. A mai reproșat  că firmele care execută lucrările sap pe teritoriul orașului în cel mai mare viscol. A cerut conducerea Aquacov să fie mai atenți la munca executanților, să aibă și la Târgu Secuiesc un supraveghetor de muncă, care îi înștiințează pe locuitori prin intermediul presei.

 

În răspunsul său Fejér Sándor, directorul Aquacov, a relatat: s-au izbit de greutăți serioase atunci când a ieșit la iveală că o conductă de apă așezată în anii 1960 nu figurează în niciun plan de instalație, de aceea, pe parcursul lucrărilor din săptămânile trecute, au spart-o de mai multe ori în strada Fabricii și ultima oară în împrejurimile străzilor Libertății și Molnár Józsiás. Pe deasupra rețeaua de apă din Târgu Secuiesc așa au format-o cândva că în cazul reparației unei defecțiuni sunt nevoiți să oprească întregul sistem, nu pot elimina conducta avariată. Și datorită acestui fapt au decis miercuri ca să închidă robinetele noaptea, sperând că astfel lipsa de apă îi va afecta mai puțin pe locuitori.

Directorul a mai adăugat: sunt conștienți de faptul că după câte o sistare calitatea apei nu e potrivită, dar chiar pentru asta lucrează la schimbarea conductei, ca această problemă să se rezolve. Totodată a amintit și faptul că juriștii furnizorului de apă caută aceea posibilitate legală pe baza căreia la anul cei din Târgu Secuiesc să plătească doar 70% a cantității de apă folosită. Conducătorul Aquacov însă n-a mai putut răspunde la întrebarea cine va compensa acele cheltuieli care derivă din repararea instalațiilor de filtrare, a cazanelor de gaz sau instalațiilor casnice. 

 

Fejér a afirmat: normele de drept actuale nu fac posibilă desfacerea contractului cu acei executanți cu a căror muncă nu sunt mulțumiți. Lucrarea are termen și în cazul publicării unei noi licitații, procedura s-ar lungi și nu ar putea ține planul de perspectivă.

La sfârșitul conferinței de presă a ieșit la iveală că conducerea Aquacov nu poate lua nici o garanție referitor la faptul că nu va mai fi spargere de țeavă la Târgu secuiesc, pot doar promite un singur lucru, că vor fi mai atenți, încearcă să programeze pe noapte sistările de apă prevăzute și să-i anunțe pe locuitori în timp despre acestea.

 

Sursă: Profi Rádió, Kertész Tibor


Invalid Displayed Gallery


5 decembrie 2014