Oamenii din Lunga trebuie să vină mai puține ori la Târgu Secuiesc, măcar din privința problemelor sanitare. De câteva luni se deplasează în sat medic de familie, iar în viitorul apropiat vor avea stomatolog și farmacie.

 

La cerința administrației, începând din luna mai, medicul de familie Gáspár Zsolt din Târgu Secuiesc, consultă săptămânal cu două ocazii și la Lunga. În sat îi stă la dispoziție un dispensar dotat, aceasta îi așteaptă pe bolnavi în fiecare zi de luni între orele 13-15, iar miercuri între orele 9-12. Are senzația că oamenii cred în el, merg la el din ce în ce mai mulți, sunt bucuroși de această posibilitate, că nu trebuie să călătorească la Târgu Secuiesc. Este vorba în special de oameni în vârstă, pentru care călătoria constituie o grijă.

 

Problema însă nici așa nu este rezolvată în totalitate, în sat nu este farmacie, pentru medicamentele prescrise bolnavii trebuie să meargă în oraș. După informațiile noastre însă se va deschide în curând în sat farmacie, adevărat, momentan nu se știe de când și cu ce program va funcționa.

 

Pe tânărul medic l-au ales deocamdată medic de familie circa 150 de persoane, el însă așa consideră că au nevoie de ajutorul lui mai mult de atâți, căci bolnavii i se adresează deseori pentru consult, fără să aparțină de el. Dispensarul este căutat zilnic de 8-10 bolnavi, foarte mulți oameni au nevoie și de educație sanitară și igienică. Pe lângă asta cele mai frecvente sunt problemele cardiace și arteriene. Specialistul primește atât pe adulți, cât și pe copii după cum a spus, se deplasează în sat până când va fi nevoie de munca lui. Deocamdată o face din spirit de responsabilitate, deoarece circulația de bolnavi din prezent este îndeajuns doar pentru acoperirea cheltuielilor.

 

Gáspár Zsolt are 31 de ani, născut în Târgu Secuiesc, în 2008 a absolvit Facultatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș. După terminarea facultății a lucrat un an de zile la terapia intensivă, a obținut specializarea de medic de familie în anul trecut. A preluat la Târgu Secuiesc practica unui medic de familie pensionat în anul trecut, majoritatea pacienților au rămas la el.

 

În curând la Lunga vor deschide și cabinet stomatologic, imobilul aflat în posesia administrației, au reabilitat deja pentru acest scop și au încheiat contract cu stomatologul Pakó Zsuzsanna. Medicul a acceptat să mobileze încăperea profesional, iar pentru folosință va achita o chirie simbolică administrației. La întrebarea noastră medicul stomatolog începător a relatat că acum se desfășoară dotarea încăperii, după speranțele ei va termina lucrul până la sfârșitul lunii și va deschide cabinetul. Programul încă nu este stabilit, specialistul va sta la dispoziția pacienților în funcție de necesitate.

 

Sursă: Székely Hírmondó


16 iulie 2014