Consiliul județului Covasna și-a ținut ședința în Muzeul Breslelor Incze László din Târgu Secuiesc. Oarecum conform stilului, căci în imobilul, care azi este considerat instituție, pe vremuri a funcționat Primăria – după cum a relatat Dimény Attila în urarea sa.

 

Au discutat şi despre tema legată de Târgu Secuiesc și cu gospodărirea gunoiului orașului, deoarece în prima ordine de zi, în cadrul proiectului Sistemul Integrat al Gospodăririi Deșeurilor din Covasna, a figurat hotărârea pentru aprobarea dispozițiilor referitoare la terminarea lucrărilor efectuate cu scopul închiderii depozitului necorespunzător de deșeuri al Municipiului Târgu Secuiesc, precum și pentru predarea imobilului, care constituie obiectul investiției din averea obștească și din administrarea Județului Covasna în averea obștească a Municipiului Târgu Secuiesc, respectiv în administrarea Consiliului Local.

 

Unul dintre proiectele de cea mai mare valoare ale județului – de circa 18 milioane de lei – a fost semnat la 17 septembrie 2010 de către primul om al județului și de Borbély László, ministrul mediului de atunci. După pact la Leț se construiește (l-ar preda în august) singurul depozit de deșeuri și sistemul de selecționare al județului, care descarcă atât așezările de la țară, cât și orașele. În prima fază au lichidat și au neutralizat depozitele de la țară, astfel concentrația transportului de gunoi se îndreaptă către așezările mai mari, însă cu timpul și acelea au fost lichidate, sau este chiar în curs neutralizarea lor (Sfântu Gheorghe). De exemplu la Târgu Secuiesc a costat aproape 7.7 milioane de lei lichidarea dealului aflat la sfârșitul străzii Fehérmartok, care acum s-a transformat într-o suprafață verde acoperită total cu pământ, în unele locuri întărit cu sprijinitoare de beton, utilată și cu arderea gazelor de descompunere. „Târgu Secuiesc este cel mai mare beneficiar al programului. Valoarea totală a lucrărilor care se derulează în oraș este de peste 11 milioane de lei. Asemănător depozitului de gunoi din Covasna și din întorsura Buzăului, cel din Târgu Secuiesc practic a devenit una din zonele verzi ale orașului” – a formulat Tamás Sándor, președintele Consiliului Județean.

 

În interesul gospodăririi corespunzătoare a gunoiului, la Târgu Secuiesc se construiește și un centru de transbordare – acesta va ajunge la predare probabil la toamnă. Cu înființarea uzinei de sortare și de reutilizare din Leț însă se înființează 41 de noi locuri de muncă în județ.

 

Președintele a făcut cunoscute în raportul său și acele dezvoltări care au fost efectuate în comun de administrația județeană și primăria din Târgu Secuiesc în ultimii trei ani. Astfel de investiție este aranjarea structurii acoperișului și a frontului clădirii Muzeului Breslelor Incze László, modernizarea curții căminului de copii Báró Szentkereszty Stefánia, reînnoirea clădirii căminului de copii Borosnyai Kamilla, asfaltarea drumului turiei și formarea parcărilor, predarea a 15 mii de metri pătrați de pietre cubice pentru oraș, din care au reușit să facă accesibile 15 Curți.


Invalid Displayed Gallery


24 iunie 2015