La sfârșitul săptămânii trecute o delegație oficială de trei membri a participat în orașul înfrățit Mezőkövesd la zilele orașului și la I Întâlnire Mondială Matyó care se leagă de acesta.

La Mezőkövesd în a șasea lună a fiecărui an este comemorat că la 12 iulie 1464 regele Mátyás a conferit rangul de oraș așezării. La apropoul acestei ocazii sunt organizate zilele orașului și festivalul Matyó – acesta din urmă însă din anul acesta poartă și numele de Întâlnire Mondială Matyó.

 

Conducătorul delegației din Ungaria, Derzsi Gyula și însoțitorii lui au participat la seria de programe organizat cu această ocazie, al cărei moment important a fost depunerea comună de coroane de flori la statuia regelui Mátyás. Parcul Orașelor înfrățite, aflat pe teritoriul lacului Kavicsos și a parcului Timpul liber, însă s-a îmbogățit cu trei noi stejari băltăreți plantați de delegațiile din Târgu secuiesc, Berettyószéplak-Dólya, respectiv din Kiskövesd, ca simbol al celor patru așezări. A șasea zi a la I Întâlniri Mondiale Matyó, la 20 iunie s-a încheiat cu grandioasa Gală Matyó, experiență de record Guiness de csárdás și Matyó Cuháré.

 

Între Mezőkövesd și Târgu Secuiesc există o relație de parteneriat din 1996, de anul trecut, anual, un elev, care excelează în cultivarea limbii materne, din Târgu Secuiesc primește bursa așezării din Matyóföld în valoare de 100 de mii de forinți, prin premiul Kiss Lázár.


Invalid Displayed Gallery


24 iunie 2015