Vremea a rezistat, astfel ediția din 2014 a Târgului de Toamnă poate fi considerată de succes. Analiza a fost sintetizată de organizatorul principal Ménessy Kinga pe undele Radioului Profi.

 

Organizatorii niciodată nu-și consideră „opera” super bună sau perfectă, totdeauna se găsește ceva îmbunătățit, de corectat din fiecare manifestare se poate învăța. Pe baza semnalelor primite însă Târgul de Toamnă poate fi considerată din ce în ce mai mult o manifestare natură – e de părere Ménessy Kinga, capul echipei de organizatori, după care câștigătorii „Culesului de valori” ajunși pe podium au fost imperiul copiilor „Zsibvásárhely”, muzica de stradă, precum și Edda. „O mulțime de cunoscuți cu familie a fost de părere că au fost primele zile ale orașului când pe lângă distracție n-a trebuit să-și facă griji pentru copii”. A reprezentat un pas înainte și că față de târgurile de anul trecut și de mai înainte, orașul copiilor s-a mutat în centru, muzica de stradă a fost mai lungă și mai consistentă, căci, după cum a spus, totdeauna se străduiesc „să fie cu o revelație mai mult”.

 

Cu privire la viitor, trebuie dat poate un spațiu mai mare, deoarece după cum a ieșit la iveală, muzicienii de stradă și producțiile de scenă mare nu s-au deranjat reciproc. Cu atât mai mult, cortul de carte instalat pentru prima oară în acest an „a rezistat” – pe lângă faptul că Piața de cărți Idea i-a așteptat pe îndrăgostiții lecturii cu oferta a cel puțin 250 de titluri și a mai mulți de 14 editori maghiari din Transilvania și prezentările de carte care au avut loc în cort n-au fost conturbate de programele muzicale desfășurate în centru.

 

„Din atâția bani, din care organizăm an de an Culesul valorilor, este aproape imposibil de înjghebat o manifestare de mai multe zile, nevorbind despre faptul că până la sfârșitul lui august interpreții renumiți au urcat pe scenă în general peste tot în Transilvania sau chiar își petrec concediul bine meritat” – a detaliat organizatorul principal, care le-a destăinuit ascultătorilor cu ce eforturi s-a reușit o întârziere de o jumătate de oră  –  „vrăjirea” lui Pataki Attila și echipa sa în centrul orașului Târgu Secuiesc. Sâmbătă formația „Edda Művek” a concertat într-un alt loc, de unde a trebuit să zboare în Belgrad pentru a prinde prima cursă, cu care să ajungă cât mai repede în București. Instrumentele lor muzicale însă n-ar fi putut ajunge aici, de aceea a trebuit să închiriem întreaga aparatură, ceea ce formația legendară a acceptat-o, pentru prima dată după 20 de ani, numai pentru publicul Târgului de Toamnă.

 

S-a dovedit a fi o greutate la fel de dificil de depășit și retragerea lui Kállay-Saunders András, mai apoi a lui Bereczki Zoltán, merită o mulțumire aparte Baricz Gergő și trupa (ACid/DC), deoarece s-au urcat în mașină în ultimul moment și au gonit de la Budapesta la Târgu Secuiesc, pentru a realiza un show vijelios. „Așa cred că cu prezentarea lui Baricz Gergő Târgul a avut mai mult de câștigat decât de pierdut, acest lucru este dovedit și de feedbackurile primite”, a indicat Ménessy Kinga.

 

Succesul se datorează desigur nu doar experienței din anii trecuți, ci și echipei de organizare din ce în ce mai numeroase care în acest an s-a înmulțit cu mai mult de zece voluntari, așa cum se poate vedea și pe fotografia de duminică noaptea „La revedere, la anul!”. Despre cei care s-ar putea prezenta la sărbătoarea din 2015 organizatorul principal a zis doar că există deja idei, ba chiar au și discutat despre producția de încheiere de anul viitor, dar scopul lor nu este acela de a depăși revelația concertului oferit de „Edda Művek”.


 

Invalid Displayed Gallery


5 septembrie 2014