La ședință colegiul a decis mai întâi despre predarea în administrarea Companiei Naționale de Investiții (C.N.I. – S.A.) teritoriului patinoarului din Târgu Secuiesc și a construcțiilor începute pe acest teritoriu. Consiliul local și în 2009 a adus o astfel de hotărâre, însă de atunci legea s-a modificat. Legislația de drept aflată azi în vigoare obligă administrația că pe o perioadă de cincisprezece ani să nu modifice destinația clădirii. De această decizie era nevoie, deoarece numai așa există speranțe ca construcția pe jumătate terminată, expusă vicisitudinilor vremii, să poate fi terminată. Documentația despre predare a fost deja deferită joi la amiază celor competenți la București. Construirea patinoarului a fost începută în 2005, însă în 2009 a fost oprită. Din 2005 au cheltuit pentru patinoar din bugetul orașului circa trei milioane de lei, iar din subvenție de stat cu puțin mai mult de un milion de lei. Suma necesară terminării așezământului a fost estimată la 2.5 milioane de euro.

 

Modificarea bugetului din cauza restructurării centrelor de învățământ

 

Consiliul local a decis și despre modificarea bugetului, deoarece la începutul anului s-a născut o hotărâre despre reorganizarea centrelor financiare a instituțiilor de învățământ, astfel din cauza începerii în curând a anului școlar au avut loc regrupări interne în sumele bugetare planificate.

 

După cum am mai relatat, Grădinița „Vackor” în acest an nu se mută într-o clădire nouă. Administrația ar fi dorit să rezolve această problemă încă în acest an prin asigurarea instituției de învățământ unui nouă sediu realizând reabilitarea, mansardarea clădirii vechi aflate în curtea Școlii „Bod Péter”. Pe parcursul proiectării s-a aflat că clădirea nu rezistă la construirea unui etaj, de aceea au comandat deja proiectul unui complex de clădiri fără etaj, care ar fi terminat în anul viitor.

 

În urma modificării bugetului au transferat 8000 de lei la Școala „Bod Péter”, din această sumă ar achita chiria pe o jumătate de an a Grădiniței „Vackor” posesorul acelei clădiri care ar oferi loc instituției de învățământ.

 

Și mai departe vor fi necesari bani UE

 

La ședința de joi colegiul și-a dat aprobarea ca Municipiul Târgu Secuiesc să participe și pe mai departe la proiectele finanțate din fonduri europene. Decizia se referă îndeosebi la proiectul care vizează lărgirea, reînnoirea sistemului de apă și canalizare. Primarul Bokor Tibor a relatat: în perioada care va urma se așteaptă o investiție de 1.9 milioane de euro, în afară de modernizare ar urma realizarea unui sistem de apă și canalizare de circa patru kilometri lungime și ar racorda la sistem și localitățile aparținătoare de orașul breslelor.

 

Ar termina investițiile începute la Liceul „Gábor Áron”

 

Următorul plan de rezoluție s-a referit la aprobarea proiectului de renovare și lărgire a Liceului Tehnologic „Gábor Áron”. Administrația a primit promisiuni pentru continuarea lucrărilor începute în instituția de învățământ, în prezent se află în fața semnării contractului.

 

„A fost necesară retragerea din programul Campus, proiectele au trebuit pregătite din nou, ba chiar prețurile au trebuit calculate din nou. Valoarea proiectului este circa 25 milioane de lei, din care contribuția de doi la sută a administrației este circa 400 de mii de lei”. – a relatat conducătorul orașului, adăugând: consideră importantă terminarea investiției începute, pentru că pe de o parte n-ar fi supusă vicisitudinilor vremii partea de mansardă pe jumătate terminată, totodată prin investiție ar da un impuls învățământului profesional local.

 

În legătură cu proiectul de rezoluție Szigethy Kálmán, consilierul fracțiunii Partidului Civic Maghiar, a expus: consideră regretabil că planurile nu conțin și reabilitarea sălii de sport a Liceului Tehnologic „Gábor Áron”, după părerea sa acest lucru ar fi mai important decât construirea unei săli festive. Edilul a comunicat: deoarece în planul original această lucrare nu figurează și administrația în prezent lucrează pe reînnoirea planului original, de aceea această lucrare deocamdată nu va fi posibilă.

 

Ar reabilita Casa de Cultură din Tinoasa

 

În cele din urmă, edilii au aprobat proiectul care se referă la reabilitarea Casei de Cultură din Tinoasa. Ar repara clădirea în cadrul programului declanșat de Consiliul județului Covasna care vizează reabilitarea caselor de cultură de la țară, a dispensarelor medicale, a așezămintelor sportive de la sate, respectiv comunale. Schimbarea ferestrelor ar avea loc în acest an, iar reabilitarea totală a clădirii s-ar realiza în 2015. Administrația județeană ar suporta 50 la sută a cheltuielilor, dar această sumă nu poate depăși 10000 de lei.

 

Reduc din nou banii pe  “cap de bolnav” în spital

 

La ședința de consiliu consilierul Dr. Kelemen András a atras atenția conducerii orașului asupra noii modificări a contractului cadru încheiat cu Casa de Asigurări de Sănătate. Managerul spitalului din Târgu secuiesc a relatat: cadrul socotit pentru tratamentul care nu depășește o jumătate de zi va fi redus la o cincime a valorii originale, spitalul primește 50 de lei pentru acest caz.

 

„Nu știm cum vom supraviețui acest fapt, miercuri a fost o mare dezbatere la Casa de Asigurări. În caz că acest lucru rămâne așa, spitalele vor fi cu greu întreținute și comunitatea trebuie să reacționeze. Asta se întâmplă atunci când deciziile acestea sunt lăsate în seama unor oameni nepricepuți, pentru care bolnavul este doar o hârtie.” – a adăugat managerul de spital.

 

 (Kertész Tibor)


 

Invalid Displayed Gallery


5 septembrie 2014