Sâmbătă, la 13 decembrie în centrul orașului Târgu Secuiesc au aprins a treia lumânare a coroanei de Advent. La festivitate Fejér László Ödön, deputat parlamentar, a aprins a treia lumânare, iar în discursul său a scos în evidență esența duminicii-de bucurie. La aprinderea lumânării au colaborat corul Kis István din Szeged, Căminul de Zi Vackor, precum și elevii Centrului de Formare Gábor Áron, iar din partea Liceului Pedagogic Bod Péter a recitat Esztány Réka.

 

Apropierea întâlnirii cu acela, pe care îl așteptăm ne umple de bucurie. (…) Doar o duminică de Advent ne desparte de Crăciun, biserica ne invită la bucurie. Și lecturile ne invită la bucurie, ne ajută să aflăm această bucurie consistentă. (…) Important este să trăiesc o viață care place lui Dumnezeu, dacă am posibilitate, să-i ajut pe cei mai săraci ca mine, dacă observ că este prea mare în mine iubirea de sine, dacă sunt înclinat ca să mă supraapreciez față de alții, să încerc contrariul: lipsa de egoism, atitudinea umilă. Așa cum spune Szent Pál: să cunoască cu toții bunătatea voastră de iubitor de oameni. Această conduită poate fi o sursă de bucurie pentru noi și chiar și pentru alții. De aceea poate fi a treia duminică a lui Advent duminica bucuriei, care aduce în preemțiune bucuria curată a Crăciunului și liniștea. Asta vă doresc și Dumneavoastră ” – s-a auzit în discursul deputatului.

 

La festivitatea de aprindere a lumânării a rostit un verset T. Farkas Alajos, capelanul bisericii din Kanta, subliniind că a treia duminică de aceea e plină de bucurie, pentru că indică  faptul că Isus Cristos sigur va veni, astfel bucuria de așteptare e schimbată de bucuria găsirii. Din partea bisericii reformate, s-a adresat celor care sărbătoreau preotul Dezső László Levente, adresându-le întrebarea: oare în zilele noastre l-am fi primit altfel pe Mesia?

 

În scurtul program micuții Căminului de Zi Vackor au interpretat cântecul de Advent cu titlul Arde Lumânarea, apoi au recitat Esztány Réka, eleva Liceului Pedagogic Bod Péter, și Ferenc Szabolcs, elevul Centrului de Formare Gábor Áron. Apogeul real al programului a fost cântecul de încheiere a lui Gondos Mária Magdolna, eleva Centrului de Formare Gábor Áron. Cântecul Dorește sărbătoare adevărată a inundat piața în vocea sa de înger și „i-a lăsat acasă”, într-o atmosferă adevărată intimă, pe cei care au vizitat piață.

 

Aprinderea  celei de-a patra lumânare va fi la 20 decembrie, sâmbătă de la ora 18, la care vor colabora corul bisericii Boldog Özséb, Căminul de Zi Csipkerózsika, Școala Generală Molnár Józsiás și Liceul Teoretic Nagy Mózes.


Invalid Displayed Gallery


16 decembrie 2014