Revoluția și lupta pentru libertate din 1956 este revoluția poporului din Ungaria împotriva dictaturii staliniste și lupta pentru libertate dusă împotriva ocupației sovietice, care a fost unul dintre cele mai determinante evenimente ale istoriei maghiare din secolul al XX-lea. Îl simte al lui fiecare maghiar peste tot în lume, iar la 23 octombrie datorează respect memoriei luptei pentru libertate, oriunde ar trăi.

 

Așa cum și în timpul revoluției tinerii au jucat rolul principal în izbucnirea acesteia, așa și la Târgu Secuiesc rolul principal în această zi este al elevilor, al tinerilor. Primăria Târgu Secuiesc și școlile din localitate comemorează împreuna și în acest an evenimentele din 1956. La 23 octombrie, duminică vor avea loc comemorări în mai multe locații, la ceasuri diferite, iar în cinstea a celei de 60-a aniversare, la comemorarea de seară, pe lângă cântece și recitări, programul cultural va fi colorat și de montaj video cuvenit ocaziei, pe care le realizează colaboratorii Asociației CsomóPont și ai Studioului KreaKids. Programul detaliat al evenimentului:

 

11:00    Slujbă de sărbătoare în biserica reformată. Prezintă program festiv elevii Colegiului Reformat.

 

12:30    Omagiu în fața eroilor luptei pentru libertate de la 1956 la monumentele de lemn din cimitirul Reformat. Comemorează cu un program festiv elevii Colegiului Reformat.

 

18:30   Defilarea cu făclii a școlilor din Târgu Secuiesc în piața Gábor Áron

 

19:00   Program comemorativ la Casa de Cultură Vigado, și depunerea de coroane la Monumentul Eroilor. Colaborează elevii Liceului Teoretic Nagy Mózes.

 

Așteptăm cu drag pe toată lumea!


11 octombrie 2016