Din nou la Târgu Secuiesc îl putem saluta pe grandiosul și recunoscutul artist de orgă Rákász Gergely. Concertul care va fi dat la 24 aprilie, vineri de la ora 18 în Casa de Cultură Vigadó de această dată invită pe toată lumea la o călătorie în timp închipuită ușoară, de primăvară, de baroc în Veneția, Londra și Leipzig. Rákász Gergely și-a susținut primul concert la vârsta de 15 ani, a învățat și a concertat în Statele Unite, dar din 2005 trăiește din nou în Ungaria. Concertele sale au arătat întotdeauna o viziune nouă în muzica clasică. Îndrăgește acest gen pe oricine cu atâta ușurință, așa cum gătește Gordon Ramsay. De numele lui se leagă concerte spectacol, concerte tematice, călătorii în timp în istoria muzicii, program radio și un Program Școlar Clasic. Orașul său natal, Győr, ambasadorul Cultural și Cavaler bisericesc.

 

Marele maestru al epocii baroc Johann Sebastian Bach s-a născut acum 330 de ani. Contemporanii săi Vivaldi, Händel, Pachelbel, toți au fost domni de ispravă, care în slujba bisericii, care în cea a nobililor principali, care îndeosebi în cea proprie. A fost între ei preot, care s-au plâns de dureri ale toracelui, ca să nu fie nevoit să țină slujbă bisericească și să poată să compună.  A fost mare întreprinzător, care a sucit viața muzicală în jurul degetelor, împreună cu regii, și care a simțit trendurile modei, ca în zilele noastre Lady Gaga. A fost care a dat cine de afaceri, însă musafirilor săi le-a  servit cel mai rău vin al său, până când el l-a băut singur în bucătărie pe cel mai bun. A fost care a fost cunoscut încă în viața sa și peste ocean, care a perceput 20 de copii, pe care l-au condamnat la arest la domiciliu, și care a atârnat pe fereastră un cântăreț sopran. Dar oare care cine este? Așa povestește Rákász Gergely despre personajele turneului său de primăvară, care de ani de zile face și mai interesante pentru tineri operele muzicale cunoscute, clasici, în timp ce la concertele sale îi conduce cu drag și pe adulți în spatele culiselor clasicilor de muzică serioasă cu comentariile sale de atmosferă personală.

 

„Mă pregătesc cu un program emoționant, dar din punct de vedere artistic e foarte important ca totdeauna să transmitem valoare, chiar și atunci dacă acest lucru îl facem cu ușurință. de pe o parte putem trage cu ochiul cu publicul în legătură cu o poveste interesantă, dar așa cred atunci are sens a înființa orice, dacă participantul se edifică în suflet. Atât publicul, cât și prezentatorul. Trebuie să simțim greutatea ființei noastre umane în oglinda unor capodopere. A fi om este un rang, ceea ce nu sună despre faptul că am meritat mâncarea frecventă și bună, respectiv transmisiunea TV permanentă. Rangul de om atunci se cuvine, dacă avem relație cu Rembrandt, cu Vivaldi și acel necunoscut care a pictat prima imagine pe peretele unei peșteri. Și în timp majoritatea tribului natural au dezbătut dacă parada a fost destul de mare în acea zi sau dacă mamutul acesta e mai păros, ca cel de săptămâna trecută, cineva s-a așezat în fața imaginii și a spus că acesta este frumoasă. Această relație ridică pe noi la rangul de om. Faptul de a cultiva în noi moștenirea, care este a fiecăruia. A omenirii. Chiar și de aceea nu-i chem pe ascultătorii mei la concert să se distreze, ci pentru a se încărca. Un om ca lumea nu se risipește – ce frumoasă e limba maghiară.”                                                (Rákász Gergely)

 

Astfel în seria concertului de orgă de primăvară încap bine unul cu celălalt în repertoar Primăvara boemă a lui Vivaldi din cele Patru Anotimpuri și opera de maestru a lui Bach în c-moll Passacaglia și Fuga ori legendara în d-moll Toccata și Fuga și muzica lui Vizi.

 

Prețul biletului de intrare este 15 lei. Posibilitate de rezervare de locuri la numărul de telefon 0267/361 081 sau la adresa de e-mail office@vigado.ro.


20 aprilie 2015