Teatrul Orășenesc din Târgu Secuiesc își începe stagiunea cu producția sa proprie. Opera lui David Mamet cu titlul „Bizonul american” este pusă pe scenă în limba maghiară pentru prima dată în Transilvania, în regia lui Kolcsár József.

 

Autorul David Mamet este cel mai ilustrat reprezentant al literaturii dramatice de azi din America. Și această piesă a sa a avut mare succes în 1975 l premiera mondială din Chicago, apoi pe Broadway.

 

Personajele piesei sunt Don Dubrow, proprietarul unei prăvălii de vechituri, și prietenul său Walter Cole – pe care-l poreclește Prof – precum și protejatul său Don, un băiat cu numele Bob. Lipsei continue de bani ar dori să pună capăt cu jaful unei colecții de medalii considerată prețioasă. Numai că, pentru îndeplinirea planului, le lipsesc tocmai acele trăsături care îi caracterizează pe membri mediului lor mai larg – care nu apar pe scenă, și pe care deși le detestă, le acceptă totuși ca ideal: brutalitatea, simț comercial rece, precizie conștientă, nestingherire, fermitate, independență, rafinament. Toate acestea înseamnă pentru ei talentul. Don și Prof încearcă în speranța unei afaceri mari încearcă să se complacă în fața altora cu chipul unui „om talentat”. Însă știu despre sine că sunt superficiali, leneși, nepunctuali, milostivi, sensibili, lași și incapabili – adică „fără talent”. Cel mai tânăr, Bob însă începe să se asimileze idealului: cu o calmă fățărnicie îi păcălește pe amândoi. Jaful pregătit îndelung, însă în mod flușturatic, din cauza minciunii lui Bob și alte evenimente ghinioniste eșuează. Prof în furia sa neputincioasă distruge mobilierul magazinului și îi aplică lui Bob o lovitură, încât îi cauzează o leziune serioasă. În final se împacă unul cu altul, cu situația și cu sine însuși.

 

Kolcsár József a relatat, această piesă de ani de zile „zace pe biroul său”, pentru toamna acestui an a reușit să procure toate pentru ea, astfel de la începutul lui septembrie fac repetiții intensiv. După regizor opera scrisă în 1975 poartă și astăzi un mesaj adânc, prin intermediul umorului sarcastic prezintă că pentru omul nesemnificativ dornic de a parveni nici prietenia nu e sfântă, dacă presimte ciolanul. Regizorul atrage atenția că textul a fost scris într-un limbaj puternic urât, acesta nu poate fi evitat nici la traducere, astfel din cauza vorbirii urâte nu recomandă spectacolul pentru spectatorii sub 14 ani. În rolul lui Don poate fi văzut Lung László Zsolt, ca Prof Nagy Botond, pe Bob îl interpretează Dávid Péter.

 

Spectacolul de studio cu trei personaje va fi prezentat prim dată la 17 octombrie, apoi la 21 de la ora 19 pe scena Casei de Cultură Vigadó. Deoarece numărul locurilor este limitat, spectacolul din 17 va putea fi urmărit numai de o parte de către cei cu abonament Gábor Áron, cei care rămân în urmă de la premiera din 17 vor putea urmări piesa la 11 noiembrie. Prețul biletelor pentru adulți este 15 lei, pentru elevi și pensionari 10 lei, solicitare de loc poate fi semnalat la numerele de telefon 0267.360.179 sau 0729.058.197.

 

Pot fi cumpărate abonamente o perioadă mai lungă cu două săptămâni față de cea anunțată mai devreme, până la 15 octombrie pentru stagiunea 2014-2015 a teatrului Orășenesc din Târgu Secuiesc. Prețul abonamentului Gábor Áron este pentru adulți 50 de lei, pentru pensionari și cei de la țară 40 de lei, pe când prețul abonamentului de tineret Boér Géza și a abonamentului susținătorilor Toldi de asemenea 40 de lei. Teatrul oferă și în continuare abonament „mecénás”, acesta costă 400 de lei.


Invalid Displayed Gallery


8 octombrie 2014