În zilele trecute au creat mare vâlvă unele declarații ale lui Petra Knezevic Kolarevic, care se ocupă cu instruirea patinajului artistic, la care au reacționat în cadrul conferinței de presă de ieri primarul Bokor Tibor și conducătorul clubului de hochei HC Taurii Máthé Zsolt. Din cele spuse a reieșit că nimeni n-ar dori să facă imposibilă funcționarea acestei ramuri de specialitate, dimpotrivă ar sprijini-o, în funcție de posibilități, însă conducerea orașului trebuie să ia în considerație și costurile mari ale întreținerii patinoarului artistic.

 

„Construirea patinoarului artistic al orașului a durat 13 ani, a fost necesară munca mai multor primari și politicieni pentru ca investiția de 25 de milioane de lei să poată fi realizată și să fie utilizată de cât mai mulți” – a formulat Bokor Tibor, primarul municipiului Târgu Secuiesc, potrivit căruia este obligația conducerii orașului să respecte această investiție și s-o facă funcțională nu doar două-trei luni, ci, dacă e posibil, pe parcursul a mai multor decenii.

 

Bokor a expus că înainte de predarea patinoarului artistic au purtat discuții cu conducerile orașelor Miercurea Ciuc și Gheorgheni, precum și cu cei care răspund de funcționarea patinoarelor artistice de acolo, și pe baza acestora a fost stabilită mai târziu datorită unei hotărâri de consiliu taxa de patinoar. A contrazis și presupusa declarație a lui Adrian Ciobanu, președintele Federației Român de Patinaj, conform căreia patinatorii artistici „nu plătesc nicăieri taxă pentru folosirea gheții, declarație de care președintele s-a delimitat.

 

– Momentan nu vă pot servi cifre, e nevoie de o jumătate de an pentru a putea face o socoteală legat de încasări și cheltuieli, însă până când, nu ni se oferă gratis curentul electric și gazul, până când trebuie plătiți cei care lucrează acolo,, până atunci nici nu putem oferi serviciu scutit de taxă“ – a declarat edilul, apoi a susținut și cu cifre posibilitățile de închiriere a patinoarelor artistice din împrejurimi.

 

Patinoarul artistic din Miercurea Ciuc, constituit în 1974, se află în proprietatea Ministerului Sporturilor, astfel toate cheltuielile de funcționare sunt suportate de acesta. Școala sportivă din Miercurea Ciuc achită taxa de folosință a patinoarului – prin Ministerul Educației -, cei din afara Școlii Sportive plătesc taxă pe oră de 200-250 de lei. În Brașov chiria este 400 lei pe oră, sportivilor care aparțin de Corona Brașov această sumă este 300 de lei, părinții plătesc o contribuție de 100 de lei, iar diferența este suportată de club. La Cârța sportivii plătesc clubului sportiv 50 de lei, chiria patinoarului este 200 de lei, diferența este completată de composesorat. La Gheorgheni cheltuielile școlii sportive sunt suportate, de asemenea, de minister, în afară de asta părinții plătesc lunar 80 de lei.

 

– Nicăieri nu este gratis utilizarea gheții, trebuie căutați sponsori. Primăria a sprijinit și până acum sportul și, în funcție de posibilități, îl va sprijini și pe viitor, însă trebuie avut în vedere că anul 2018 va fi un an foarte greu, atât pentru administrația locală, cât și pentru cea județeană. Noi trebuie să ne concentrăm în primul rând asupra susținerii acestor construcții și la asigurarea funcționării acestora la un nivel înalt. În prima lună de după deschidere au fost vândute peste 30.000 de bilete – a comunicat Bokor Tibor, după care în viitor vor putea fi aduse modificări la prețuri, doar după ce ajung în posesia analizei bugetului.

 

În legătură cu programul Școala de patinaj, în cadrul căruia peste 800 de copii patinează săptămânal, conducătorul orașului a precizat că acesta funcționează cu sprijin de la Primărie, iar suma plătită de elevi (3 lei pe ocazie) este alocată pentru plata instructorilor.

 

Máthé Zsolt  a relatat că au încercat să găsească rezolvare pentru problema patinatorilor artistici, însă n-au reușit să ajungă la un compromis cu antrenorul și a mai amintit că secția sportivă încă nici nu este înregistrată oficial.

 

Sursă: Székely Hírmondó, Bartha Zsófia


8 februarie 2018