Böjte Csaba a îndemnat la alianța de realizare a revoluției iubirii. N-aș dori să cânt mai departe cântecele revoluțiilor trecute, ci aș vrea să anunț revoluții noi: revoluția iubirii – a spus marți la festivitatea din centrul orașului Târgu Secuiesc călugărul ordinului franciscan, care a asigurat prin activitatea Fundației Dévai Szent Ferenc pentru peste cinci mii de copii întreținere, adăpost, viitor.

 

– Ar fi necesar un oarecare elan de revoluție ca iubirea să se poată răspândi liber în Secuime, în bazinul-Carpați, peste tot – a spus Böjte Csaba, atenționând asupra forței nimicitoare a regulilor deseori neomenoase și a normelor legale, care împiedică voința de a ajuta.

 

– În Secuimea din secolul XX trebuie formulate obiective reale, care pot fi și atinse. Dacă nu ne eliberăm pentru iubire, orașele noastre se vor scufunda încet în sărăcie. Școlile noastre ar trebui eliberate ca elevii absolvenți să nu zboare în lumea mare, pentru a deveni slugile altora, ci să poată trăi dintr-o muncă cinstită în patria lor. Să ne aliem și să ne eliberăm pentru cunoaștere, pentru viața demnă unui om cinstit: aici în Secuime – a conchis călugărul franciscan.

 

Celălalt orator al manifestării a fost Horváth Zoltán, parohul bisericii Marea Sfântă Tereza din Avila din Terézváros, care a subliniat că cea mai mare revelație a luptei pentru libertate de la 1848-49 a fost experiența libertății și egalității. „Credem în libertate, credem în fraternitate și credem în egalitate. Ne-am adunat cu toții aici în această credință, în această credință vrem să fim liberi, prinzând mâna unul altuia, acceptându-ne egali unii pe alții”, a spus.

 

Festivitatea de 15 martie din acest an s-a terminat cu o binecuvântare bisericească, cu intonarea imnurilor maghiar și secuiesc și cu depunerea de coroane de flori.

 

Sursă: Profi Rádió, Kertész Tibor


Invalid Displayed Gallery


17 martie 2016