Orașul breslelor a devenit mai bogat cu un nou cetățean de onoare: ieri după-masă Târgu Secuiesc și-a îndeplinit vechea datorie, când răposatul pictor Kosztándi Jenő a fost inclus și oficial printre cei mai mari ai săi. Festivitatea s-a desfășurat în prezența soției sale Kosztándi Katalin, a numeroșilor săi admiratori, a foștilor săi elevi și a colegilor artiști în aula Liceului Teoretic Nagy Mózes, apoi au dezvelit, placheta comemorativă, creația sculptorului Vetró András, la casa natală din strada Márton Áron.

 

– Viața lui Kosztándi Jenő se leagă cu mai multe fire ale Liceului Teoretic Nagy Mózes, ore de pictură excelente, iubirea elevilor, relații colegiale, tavanul înstelat al cabinetului de fizică, toate-toate păstrează amintirea lui – a formulat Bejan András, directorul instituției de învățământ. – La inițiativa și cu conducerea soților Kosztándi, s-a înființat în 1971 secția de desen – orele lui nenea Jenő înseamnă o revelație de o viață pentru numeroase generații. Ca partizan obligat al armoniei culorilor și formelor, a predat elevilor săi un bogat testament spiritual și moral, a legat ritmurile de imagini cu iubirea muzicii clasice. Și în anii de pensionar a ținut în viață și a cultivat relația sa cu școala, pe elevii talentați i-a instruit în atelierul său, a urmărit cu atenție expoziția anuală, de dare de seamă, a secției de desen, a fost prezent neîncetat la manifestările mai mari. Prin capacitatea sa excelentă de a crea relații, prin simțul său jovial de umor a fost figura determinantă a societății artiștilor din Ardeal și a vieții culturale ale micului oraș, iar atelierul său locul de întâlnire a intelectualilor locali și a artiștilor aflați în trecere.

 

Profesorul de limba maghiară Dr. Deák Ferenc – în posesia onoratei prietenii personale – a oferit o sinteză substanțială despre opera pictorului, prezentând și mărcile personalității ale creatorului și mărimea sa ca om.

 

– Lumea a devenit mai săracă, atunci când Kosztándi Jenő a depus pentru totdeauna pensula, cel care a creat ceva uriaș nu doar ca artist, ci și ca om. M-am despărțit cu durere de inimă de cel pe care noi, cei din Târgu Secuiesc, l-am considerat una dintre cele mai mari mândrii ale noastre, dar a fost stimat în întregul Ardeal și chiar și peste hotare. S-a stins din viață subit la 87 de ani, lăsând în urmă o moștenire culturală imensă. A trăit o viață lungă și consistentă, veselia și dorul său de viață au fost de neînfrânt până la sfârșit. Totdeauna a avut în traista sa un banc, pe care l-a împărtășit celui cu care a stat chiar de vorbă și astfel de oameni au fost foarte mulți, căci toată lumea l-a stimat, l-a iubit. Cu moartea sa ne-a  lăsat o sarcină importantă: deja noi trebuie să păstrăm moștenirea sa și să avem grijă ca și generațiile care urmează după noi să-i cunoască opera. Va trăi mereu în inima noastră – ne-a împărtășit gândurile sale Bokor Tibor, primarul municipiului Târgu Secuiesc.

 

„Intenția neascunsă a artistului a fost pânza albă, crearea ordinii, pentru a putea face vizibil pentru alții ritmul epocii, așa cum îi sugerează sentimentele și îi conduce rațiunea” – placheta comemorativă păstrează crezul lui Kosztándi Jenő.


19 iunie 2017