Am reușit să convingem Guvernul României în cazul pământurilor stăpânite de SCDC din Târgu Secuiesc: Academia Agricolă și Forestieră Gheorghe Ionescu-Siseşti nu poate da în arendă pământurile experimentale, respectiv alte 7.20 hectare de pământ arabil pot reveni la proprietarul de drept.

 

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării, respectiv Guvernul României nu demult au decis ca Academia Agricolă și Forestieră Gheorghe Ionescu-Siseşti poate da în arendă, ca sursă proprie de venit, acele 367 de hectare de pământ care până în ziua de azi au fost în posesia stației de cercetare a cartofilor. Parlamentarul UDMR Fejér László Ödön și primarul din Târgu Secuiesc Bokor Tibor au reacționat aproape imediat și referindu-se la decizia lipsită de etică, au pretins ștergerea acesteia de la premier.

 

„S-a reușit modificarea textului hotărârii de guvern: după modificările ministerului, poate fi dat în arendă doar clădirea aflată în proprietatea SCDC și suprafața aparținătoare acesteia. Fără îndoială, acest lucru înseamnă un pas înainte, căci toată lumea știe că din 2006 nu are loc cultivare de cartofi pe aceste pământuri de altfel de foarte bună calitate, care pe deasupra constituie subiectul unui proces de retrocedare”, a spus primarul Bokor Tibor.

 

„Sămânța de cartofi cumpărat de la agricultorii din Târgu secuiesc, iar pe pământurile lor cultivă chiar soia sau alte plante străine ținutului. Nu lăsăm la voia întâmplării chestiunea, dacă e trebuie, continuăm lupta pe cale judiciară”, adăugă Fejér László.

 

În scrisoarea sa de răspuns Ministerul agriculturii și Dezvoltării a anunțat apoi primăria locală de „eliberarea” unei suprafețe de 7.20 ha – suprafață pe care în înțelesul deciziei Judecătoriei Supreme de Lichidare o pun la Comisiei de Împroprietărire Județeană, pentru a putea reajunge în proprietatea familiei îndreptățite la asta.

 

„În aceste zile continuăm dezbaterile pentru declanșarea unui eventual proces, pentru a putea recâștiga aceste suprafețe de altfel  deținute total inutil”, au afirmat edilii.

 

Ultima dată în 2006, cu intervenția demnitarilor UDMR de atunci s-a reușit contractarea teritoriilor expropriate de stația de cercetare a cartofilor care își desfășoară activitatea în hotarul orașului Târgu Secuiesc de la 607 de hectare la 367 de hectare. Atunci au restituit proprietarilor de drept aproape 300 de hectare de pământ arabil, după ce în 1999, din nou la presiune politică „au lăsat” 300 din 907 de ha inițial. De atunci nu a putut schimba nimeni această situație, în ciuda faptului că în 2006, ca urmare a unei infecții, au oprit experimentele de cartofi pe pământurile SCDC, ceea ce pune sub semnul întrebării și dreptul la existență al instituției.


26 iunie 2015