Oficiul de preocupare a forței de muncă din județul Covasna a organizat după cincisprezece ani pentru prima dată bursă de posturi la Târgu Secuiesc. Evenimentul a avut loc la 14 noiembrie, vineri înainte de masă la Casa de Incubator al Întreprinzătorilor.

 

Și la o jumătate de oră de la deschidere în fața clădirii din strada Libertății a așteptat o mulțime mare, din cauza lipsei de spațiu angajații au fost lăsați în grupe de câte douăzeci la târgul de posturi, unde cincisprezece, în mare măsură întreprinderi din Trei Scaune de Sus au oferit peste două sute de locuri de muncă, îndeosebi pentru persoane calificate.

 

„Din ofertă nu putea să lipsească industria de confecții, dar au sosit întreprinderi și din domeniul industriei de prelucrare, al industriei de construcții, al industriei de panificație, al fabricației de piese-auto, al comerțului și al prestațiilor. Este de altfel specific pentru Târgu Secuiesc și împrejurimile acestuia și faptul că nu într-un domeniu mare există angajare masivă, ci se caută mai puțini muncitori pentru mai multe domenii. După cum iese la iveală din ofertă, de această dată este nevoie în special de specialiști” – a spus la Radio Profi Kelemen Tibor. Conducătorul oficiului județean de preocupare a forței de muncă a adăugat: la Târgu Secuiesc și în împrejurimi rata șomajului este sub 2 la sută, față de cea județeană cu o rată de aproape 6 la sută. La bursa de posturi au sosit nu doar șomeri, ci și cei interesați care ar fi dorit să primească informații în legătură cu noi posibilități de locuri de muncă, despre formări, sau angajați care în viitorul apropiat ar dori să schimbe locul de muncă.

 

Manifestarea a fost inițiată de Asociația Întreprinzătorilor Mici și Mijlocii din județul Covasna (ASIMCOV) și au organizat-o împreună cu administrația locală, precum și cu agenția județeană a forței de muncă. S-au prezentat 26 de firme din împrejurimi, oferind 205 de posturi participanților. Conform datelor agenției de plasament a forței de muncă cele mai multe posturi au oferit celor care posedă calificare de specialitate (113), dar firmele au căutat 69 de muncitori calificați, 9 persoane cu studii superioare, precum și 14 cu studii medii.

 

La bursă au înregistrat 312 de căutători de loc de muncă, ceea ce înseamnă că au fost prezenți jumătate din șomerii înregistrați în oraș și în împrejurimi – a relatat Kelemen Tibor. La fața locului au angajat șase persoane: un muncitor pe mașină de strung CNC, un agent de asigurări, un muncitor în industria de ambalaj și trei muncitori în industria textilă. Totodată au rechemat 62 de persoane pentru interviu, astfel există posibilitatea ca să-i angajeze și pe ei în viitor. La Târgu Secuiesc în prezent sunt ținuți în evidență 944 de șomeri, din care aproape jumătate sunt femei.

 

Pe baza semnalelor sosite de la firme și angajați vor organiza  în teritoriu o nouă bursă de muncă peste trei luni.

 

Sursă: Radio Profi și Székelyhon


Invalid Displayed Gallery


19 noiembrie 2014