La începutul lui martie Csíki Játékszín va fi în turneu la Târgu Secuiesc, cu opera comună cu titlul Locotenentul-major Maria, a compozitorului Huszka Jenő și a scriitorului de text Szilágyi László. Acțiunea piesei se desfășoară pe timpul luptei pentru libertate de la 1848-49, regizorul ei este creatorul teatrului de Operetă din Budapesta Somogyi Szilárd care, după muzicalul Banii lui Dumnezeu și opereta Victoria, a lucrat deja a treia oară cu ștabul său la Miercurea Ciuc: cu proiectantul de decor și costume Gyarmathy Ágnes, cu conducătorul muzical Bene Zoltán și cu coreograful Horváth Gyula Antal.

 

Spectacolul poate fi vizionat în Casa de Cultură Vigadó la 2 martie, luni de la ora 19 de către cei cu abonament Gábor Áron, la 3 martie, marți de la ora 18 de cei cu abonament Boér Géza și la 4 martie, miercuri de la ora 19 de cei cu abonament Toldi. În funcție de locurile rămase, pot fi cumpărate bilete cu 20 de lei pentru adulți, cu 15 lei pentru elevi și pensionari.

 

Biletele pot fi procurate în biroul de relații cu publicul a Casei de Cultură Vigadó în zilele de lucru între orele 8-16, respectiv cu o oră înainte de spectacole. Rezervare de locuri la una dintre numerele de telefon 0267 360 179 sau 0729 058 197.

 

Personajul din titlul al Locotenentului-major Maria, Lebstück Maria a fost o persoană reală. În timpul revoluției și luptei pentru independență de la 1848-49, sub numele de Lebstück Károly, a luptat în multe bătălii și drept recunoștință a numeroaselor sale fapte eroice a primit gradul de locotenent-major. Fantezia de creator a lui Szilágyi László și Huszka Jenő au făcut din Maria erou de operetă, care se refugiază din fața unei căsătorii cu forța din Viena și îmbracă uniformă de gardian național, pentru a putea ajunge în Ungaria. Maria face față și ca bărbat, dar ar îmbrăca din nou haina de femeie, căci în toiul veștii izbucnirii revoluției, la Pesta au schimbat un sărut pasionat cu locotenentul Jancsó, care de atunci îi este superior și nimic nu știe despre incognitatea Mariei.

 

Participanți: Lebstück Mária: CZIKÓ JULIÁNNA, Jancsó Bálint: KOSZTÁNDI ZSOLT, Farkasházy Antónia: SZABÓ ENIKŐ, Draskóczy Ádám: FÜLÖP ZOLTÁN, Panni: DÁLNOKY CSILLA, Zwickli Tóbiás: VERESS ALBERT, Simonichné: BARTALIS GABRIELLA, Simonich: KERESZTES SZABOLCS, Biccentő: BAKCSI GÁBOR-ANTAL, Herbert von Waldhausen: BILIBÓK ATTILA, Kossuth Lajos: VASS CSABA, Görgey Artúr: PUSKÁS LÁSZLÓ, doctor Krantz: BENDE SÁNDOR, Cârciumar: GIACOMELLO ROBERTO, respectiv: BOKOR ANDREA, FEKETE BERNADETTA, PAP TIBOR, RÁDULY BEÁTA/ SZABÓ BERNADETT, ZAIBA ANIKÓ, ZSIGMOND ÉVA BEÁTA. Orchestră: BALÁZS PÉTER, BENE ZOLTÁN, BOLDIZSÁR SZABOLCS, HOMPOTH ARTHUR-NORBERT, RÁDUJ GÁBOR, VERESS CSABA. Asistent-coreograf: ZAIBA ANIKÓ, asistentul-proiectant de decor și costume: RÁKAY TAMÁS, coreograf: HORVÁTH GYULA ANTAL, conducător muzical: BENE ZOLTÁN, proiectant de decor și costume: GYARMATHY ÁGNES, regizor: SOMOGYI SZILÁRD. Spectacolul a luat naștere cu aprobarea Agenției Muzicale Hartai SRL și a a Agenției de Autor Proscenium.

 

Sponsorul proeminent al spectacolului este Fondul Bethlen Gábor.


Invalid Displayed Gallery


16 februarie 2015