Sâmbătă în curtea Centrului de Prestație Comunitară și de Coordinație au inaugurat monumentul de lemn dedicat memoriei lui Coos Henneveld, cetățeanul de onoare al orașului, în prezența familiei și al admiratorilor.

 

La comemorarea care s-a desfășurat într-o atmosferă familiară prima dată Bálint Olga, președinta Asociației Szentkereszty Stephanie i-a salutat pe cei adunați. Vorbind de viața lui Coos Henneveld, care a decedat în ianuarie al acestui an la vârsta de 80 de ani, orașul și împrejurimile lui l-au elogiat pe adevăratul lor prieten, care de-a lungul a 15 ani printr-o muncă susținută a oferit un important sprijin material și spiritual în rezolvarea problemelor sociale de aici. Îl comemorăm pe binefăcătorul nostru: am putut învăța de la el exemplul omeniei, deprinderea de întrajutorare dezinteresată, responsabilitatea unuia față de celălalt și sentimentul înălțător al acceptării de a fi altfel – și-a încheiat gândurile conducătoarea instituției sociale.

 

În urma acesteia primarul Bokor Tibor și Bálint Olga, au dezvăluit monumentul de lemn cioplit de Haszmann Pál, apoi edilul din Târgu Secuiesc și-a amintit de răposatul cetățean de onoare. „A fost o personalitate așa de rar întâlnită, încât cel căruia i s-a oferit șansa de a se întâlni cu el, nu-l poate uita niciodată. În Olanda a înființat o întreagă rețea de susținători și prin aceasta a luat sub aripile lui mai multe instituții, așezăminte sociale, lăsând amprentă și prin relațiile sale personale, lipsa lui va fi greu de umplut. Nu poate fi mulțumită prin cuvinte munca sa binefăcătoare”, a formulat edilul.

 

Celor care au luat cuvântul li s-a alăturat și Koos Karssen, primarul din Maassluis, rostind o parte însemnată a cuvântării sale în limba maghiară, a enumerat meritele răposatului Henneveld, accentuând, că comemorează un om, care nu s-a oprit brusc în fața sarcinilor, ceea ce și-a fixat drept scop a reușit să-l obțină totdeauna, pe deasupra, cu umorul său a reușit să-i mobilizeze pe toți în interesul unei cauze comune. În continuare l-au comemorat Györgyi Düller Vermesi, membri fundației din Maassluis sprijinitoare a orașului Târgu Secuiesc și Henny Duijn-Visscher, președinta Crucii Roșii din Maassluis.

 

Dr. Csiszár Eszter a rostit în numele Crucii Roșii din Județul Covasna o cuvântare de rămas bun cu intonație subiectivă. „Mă simt onorata sorții că l-am putut cunoaște pe acest om minunat, care a sprijinit nu doar sănătatea, ci și instituțiile de învățământ și de sport. Va fi acolo nu doar în prezentul, ci și în viitorul nostru, pentru că a adus o nouă concepție și a arătat direcția în ce privește iubirea pentru oameni, lipsa de egoism”, a spus, apoi  a mulțumit familiei că l-a sprijinit în aspirațiile sale.

 

În final cantorul Fórika Balázs și membri Clubului de Pensionari din Maassluis și-au prezentat omagiile cu cântec, membri prezenți ai familiei, reprezentanții instituțiilor, persoane private au depus  coroane de flori la monumentul de lemn, la urmă însă Rob Henneveld, fiul sărbătoritului, a mulțumit dragostea care emană către tatăl său. În urma părții oficiale a manifestării, într-un cerc restrâns în sânul familiei, au așezat cenușa lui Coos Henneveld în pământul din Târgu Secuiesc.

 

Jancsó Katalin


Invalid Displayed Gallery


10 iunie 2015