La Târgu Secuiesc s-au terminat lucrările de apă și de canalizare, a mai rămas doar în urmă rearanjarea drumurilor, și pe acestea le vor efectua în următoarele zile – a informat primarul Bokor Tibor. Munca aici nu se oprește, în aceste zile începe formarea sistemului de apă și de canalizare, realizarea acestuia se va desfășura în mare parte în 2016.

 

Primarul Bokor Tibor a rezumat în cadrul unei conferințe de presă investițiile care s-au derulat pe parcursul a doi ani și jumătate, mulțumind locuitorilor pentru răbdarea manifestată. La Târgu Secuiesc în decursul lucrării care a vizat reînnoirea sistemului de apă și de canalizare au schimbat sau fînnoit 12.1 km de conductă de apă, în afară de asta s-a construit o nouă stație de purificare, respectiv au înființat douăzeci de fântâni și au desființat și turnurile de apă. Au reînnoit respectiv au lărgit și sistemul de canalizare al apei murdare, au așezat sub pământ mai mult de 12,5 km de conducte noi și au construit și o modernă stație de decantare. Asta înseamnă în total 25 de km de conductă, ceea ce aduce și săparea a tot atâtor sectoare de drum, străzi. În următoarele zile vor restabili în forma inițială și cei 2 km de drum rămas, după planul de perspectivă au terminat deja reconstrucția străzii 1 Decembrie, urmează străzile Tudor Vladimirescu, Margaretei și Szabó Jenő. Încă mai sunt multe probleme cu trotuarele, străzile sparte de  către cei de la gaze, căci firma, nici după mai multe somații și amenzi, n-a reparat câteva zone. În zilele trecute s-a reușit refacerea spărturilor cauzate de către cei de la gaze în străzile Rândunicii și Nouă. „Predomină acea situație neprielnică, încât nu Primăria a executat lucrările, nici nu poate reface drumurile sparte, astfel rămâne și în continuare lupta dintre firmă și oficiu” – a subliniat primarul.

 

În cifre

 

Valoarea lucrărilor de reînnoire a sistemului de apă este 264 milioane 156 de mii de lei, sistemul de canalizare 30 de milioane 136 de mii de lei, fântânile, stația de apă, respectiv conducta principală care le leagă au costat 5,3 milioane de lei, reînnoirea stației de purificare a apei a costat 5.2 milioane de lei. Cea mai mare investiție a fost noua stație de decantare, valoarea totală a acesteia este de 21 de milioane 749 de mii de lei.

 

Lucrări care pornesc

 

Pornesc noi investiții, la 16 septembrie, miercuri au predat executanților suprafețele pentru lucrările de apă și canalizare care pornesc la Tinoasa, Săsăuși și Lunga. Această muncă trebuie terminată până la sfârșitul lui 2016. Valoarea investiției care se întinde până la Lunga în cazul conducerii apei este de 5 milioane 952 de mii de lei, iar în cazul conductei de apă murdară este de 8 milioane 45 de mii de lei. Din proiect vor fi achiziționate mașini și unelte de către executantul Gosp Com-ul județean pentru Gosp Com-ul din localitate, ca în cazul în care există defecte, acestea să fie pe loc, într-un timp scurt înlăturate. Valoarea estimată a mașinilor și uneltelor este de 1.8 milioane de lei, dar pe parcursul licitației aceasta probabil va scădea.

 

Încă două contracte de finanțare pentru străzi

 

Luni, la 14 septembrie a semnat primarul Bokor Tibor încă două contracte de finanțare, unul se referă la sectorul de drum Gării – Molnár Józsiás. Aici  s-a reușit completarea sumei existente cu încă 351 de mii de lei, asta înseamnă că în 2015 Conforest (în decursul licitației acesta a câștigat efectuarea lucrării) poate cheltui 1 milion 877 de mii de lei. Din păcate firma nu avansează cum ar trebui, primarul a spus, în ciuda faptului că Primăria face totul pentru a putea finanța terminarea lucrării, firma a cheltuit doar o treime a sumei. Contractul de finanțare l-au încheiat pe trei ani, după care în 2016 Primăria ar primi încă 766 de mii de lei, pentru 2017 sunt prevăzute 312 de mii de lei. „Zi de zi polemizăm cu firma, însă din păcate Primăria are foarte puține mijloace cu care să se lupte și să-i determine ca să execute  munca calitativ și în timp. Dacă reziliem contractul, urmează un proces de minim doi ani, pierdem finanțarea, iar 3-4 ani chiar nimic nu se va întâmpla în oraș. Acest lucru îl știu și firmele, de aceea se joacă cu Primăriile” – a formulat Bokor. Primarul vede speranța în noua lege de licitație posibilă în ianuarie.

 

În străzile amintite Electrica ar așeza sub pământ cablurile la sfârșitul lui septembrie, de aceea nu s-au atins încă de trotuare. Partea terminată a străzii Gării, adică de la Cazarmă până la strada Molnár Józsiás, joi va fi verificată de către specialiști. Dacă fundația corespunde publicării, săptămâna viitoare va fi turnat statul de asfalt.

 

Cel de-al doilea contract de finanțare conține străzile Abatorului și 1 Mai, la începutul săptămânii viitoare pornesc licitația. În 2015 vor putea fi cheltuite 284 de mii de lei, pentru 2016 au prevăzut 620 de mii de lei, în 2017 trebuie terminată investiția, atunci trebuie cheltuiți 253 de mii de lei.


17 septembrie 2015